Gedeon napja van. | 2024.03.28

Olasz belügyminiszter: rendkívüli ellenőrzést vezetnek be az olaszországi határokon, repülőtereken, kikötőkben

2015-11-14 13:23:15

 Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be az olasz határokon, repülőtereken és kikötőkben - jelentette be Angelino Alfano olasz belügyminiszter az olasz nemzetbiztonsági tanács szombati értekezletét követően. 

    Angelino Alfano kijelentette, hogy "Olaszország készen áll minden eshetőségre". Hozzátette: egyetlenegy ország sem mentes a terrorizmus veszélyétől, amely a sokszorosára nőtt. 
    Az olasz belügyminisztérium a legmagasabb szint alatti, második szintű biztonsági készültséget rendelte el, amely során bevethetik az olasz fegyveres erők terrorizmusellenes különleges egységeit is. 
    A római kormány politikusa hangsúlyozta, hogy megerősítették a határellenőrzést, elsősorban a Franciaországgal közös határszakaszokon, de ugyanígy rendkívüli ellenőrzést vezettek be az olaszországi repülőtereken és kikötőkben is. 
    A december 8-án kezdődő szentév miatt további 700 olasz katonát vezényelnek az olasz fővárosba, ahol már eddig is mintegy háromezer katona, rendőr, csendőr felügyelte a biztonságot. 
    Angelino Alfano hangsúlyozta, hogy az olasz titkosszolgálatok kiváló munkát végeztek a terrorizmus elleni küzdelem terén: az olasz hatóságok az utóbbi években több mint 56 ezer személyt ellenőriztek terrorizmus gyanújával, 147-et letartóztattak, 325 személyt kitoloncoltak, több mint ötszáz olaszországi lakásban végeztek házkutatást, több mint 8 ezer járművet ellenőriztek, 55 szélsőségest utasítottak ki. 
    Az olasz külügyminisztérium bejelentette, hogy egy Párizsban tartózkodó olasz egyetemista lányról péntek estétől nincsen hír. 
    Matteo Salvini, az Északi Liga olasz párt vezetője őrültségnek nevezte, hogy az olasz jogból eltörölték az illegális bevándorlás korábbi bűncselekményét. Szerinte ezzel esetleges terroristák belépését segítették. Roberto Maroni az Északi Liga politikusa, Lombardia tartományi elnöke szerint csendes gyász helyett "kemény" fellépésre van szükség a Nyugat részéről a terrorizmussal szemben. 
    Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) ellenzéki párt elnöke a RAI1 közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta: a nyugati világ éléről hiányzik az igazi vezető. A mostaniakat Berlusconi "hozzá nem értőknek és tehetetleneknek" nevezte, hangsúlyozva, hogy a határok védelme késői, "amikor már az összes állat elszökött az istállóból". A volt négyszeres olasz kormányfő szerint a migrációs áradat sújtotta Európai Uniónak Vlagyimir Putyin orosz elnök hónapok óta ismételt felhívására kellene hallgatni annak érdekében, hogy az Oroszország, az Egyesült Államok és Kína alkotta koalíció az ENSZ égisze alatt "gyökerestül kiirtsa az Iszlám Állam rákját". 
    Az olasz városokban egymást követik a szervezett és spontán megmozdulások a Franciaország iránti szolidaritás kifejezésére. Firenzében a Palazzo Vecchio előtt álló Dávid-szobor másolatának karjára gyászszalagot helyeztek, a lábához pedig a francia nemzeti zászlót tették. A szicíliai Palermóban félárbocra eresztették az olasz zászlókat. Milánóban a francia konzulátusnál tartanak csendes demonstrációt. Az olaszországi francia kulturális intézetek, iskolák szombaton zárva tartottak. Róma belvárosa rendkívül üres volt, kevesen mozdultak ki otthonaikból, kevesen mentek üzletekbe, és az éttermekben is kevés volt a vendég. A római metrón is kevesebben mertek utazni merénylettől tartva.