Auguszta napja van. | 2024.03.29

Scotland Yard-parancsnokhelyettes: folyamatos felülvizsgálat alatt a brit terrorkészültség

2015-11-14 13:11:53

 Folyamatos felülvizsgálat alatt van a nagy-britanniai terrorkészültségi szint - mondta szombaton a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese.

    Mark Rowley a BBC-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a brit elhárító szolgálatok jelenlegi hivatalos útmutatása szerint is "nagyon valószínű", hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri. Rowley szerint ezt tükrözi, hogy Nagy-Britanniában a második legmagasabb terrorkészültségi szint van érvényben, amelynek meghatározása "súlyos fenyegetettség".
    A Scotland Yard főparancsnok-helyettese elmondta azt is, hogy a rendőrség és az elhárító szolgálatok a nyáron nagyszabású gyakorlatot hajtottak végre, amely pontosan olyan terrortámadást modellezett, amilyen péntek éjjel Párizsban történt.
    A művelet során automata fegyverekkel, több helyszínen párhuzamosan elkövetett terrortámadás-sorozat elhárítását gyakorolták - mondta Rowley.
    Hozzátette: a brit hatóságok a következő napokban megerősítik a rendőri jelenlétet olyan, biztonsági szempontból kiemelt helyeken, mint a repülőterek és a kikötők, és ezt az utazóközönség is érzékelni fogja.
    A második legnagyobb londoni repülőtéren, a brit fővárostól délre fekvő Gatwicken már szombaton is volt egy biztonsági riadó: a repülőtér két termináljának egyikét kiürítették, miután egy gazdátlan - a rendőrség által gyanúsnak minősített - csomagot találtak. A Gatwick szóvivője szerint elővigyázatossági intézkedésről van szó.
    A hatóságok ugyanakkor nem erősítették meg azt a médiaértesülést, hogy a repülőtéren őrizetbe vettek egy embert, akinél lőfegyver volt.
    Gatwickről az easyJet légitársaság közlekedtet Budapestre járatokat.
    A London és Párizs közötti vasúti, légi és tengeri forgalom szombaton zavartalan volt, de a két főváros között közlekedő Eurostar szuperexpresszek üzemeltetője arra kérte az utasokat, hogy a szokásos 30 perc helyett legalább egy órával vonatuk indulása előtt menjenek ki a pályaudvarra, mert a fokozott biztonsági ellenőrzés több időt vesz igénybe.
    A British Airways légitársaság szintén arra hívta fel az utazók figyelmét, hogy a brit repülőtereken a francia hatóságok kérésére az eddigieknél is szigorúbb a biztonsági ellenőrzés, és ez valószínűleg a Franciaországba induló járatok késéséhez vezet.
    A légitársaság felajánlotta a szombati járatain Párizsba készülő utasainak, hogy ha mégsem akarnak elutazni, akkor térítésmentesen, a repülőjegy érvényességi idejének lejártáig más időpontra tehetik át foglalásukat, illetve más úticélt választhatnak a Párizs körüli 300 mérföldes - 480 kilométeres - körön belül.
    A BBC szombati beszámolója szerint kérdésessé vált a londoni Wembley stadionban kedden esedékes angol-francia barátságos labdarúgó-mérkőzés megrendezése.
    Az értesülés szerint az angol és a francia labdarúgó szövetség a hétvégén dönt arról, hogy a mérkőzést megtartják-e.
    A BBC felidézi, hogy a párizsi merényletek egyikét a Stade de France stadion közelében követték el a francia-német mérkőzés idején; itt hárman vesztették életüket.