Emma napja van. | 2024.04.19

Magyar Levente: fontos kormányzati cél Baranya fejlesztése

2015-11-13 14:17:57

Fontos kormányzati célnak nevezte Baranya, s azon belül Pécs gazdaságának fejlesztését a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára Pécsett pénteken.

    Magyar Levente az autóalkatrészeket gyártó német tulajdonú Honsa Kft.-nél tett látogatásakor tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Baranyának jók az infrastrukturális adottságai, a korábbinál több működőtőkét vonzhat, a térséget Győr-Moson-Sopron, vagy Fejér megyéhez hasonlóan sikeres termelési központtá szeretnék tenni.
    Az államtitkár, aki pénteken megbeszélést folytatott Páva Zsolttal, Pécs fideszes polgármesterével és Csizi Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselővel, szólt arról, hogy a Baranya megyei beruházások termelékenysége 25 százalékkal nőtt az elmúlt két évben, a Nemzeti Befektetési Ügynökség közreműködésével 6 milliárd forintból ezer új munkahelyet hoztak létre az elmúlt időszakban.
    A befektetési ügynökség és külföldi partnerek között zajló tárgyalások 40 milliárd forintból további 2 ezer munkahely létrehozását vetítik előre, a megbeszélések eredményétől függ, hogy ebből mennyi valósul meg - fogalmazott.
    Hangsúlyozta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy Baranya és Pécs "látványos" legyen azon a térképen, amelyet a Magyarországon beruházók vizsgálnak döntéseik meghozatalakor. Úgy vélte, a térség esélyeit tovább javítja az a kormánydöntés, amelynek értelmében az M6/M60-as autópálya eléri a horvát határt.
    Magyar Levente szavai szerint arra, hogy milyen potenciál rejlik a baranyai termelőtevékenységekben, s milyen perspektívát kínál a régió, jó példa a 10 évvel ezelőtt a működését mindössze néhány alkalmazottal kezdő Honsa Kft., amely mára 700 embert foglalkoztató nagyvállalattá nőtte ki magát. "A cég két évvel ezelőtt négy új csarnok építéséről döntött, amelyből egy elkészült, egy épül, kettő pedig a közeljövőben épül fel" - tette hozzá.
    Az államtitkár a magyar gazdaságról szólva emlékeztetett arra, hogy az ország gazdasági növekedése tavaly az Európai Unió élvonalába tartozó mintegy 3,7 százalék volt, amely alátámasztja a magyar reformok, a magyar gazdaságpolitikai intézkedések sikerességét.
    Ma több mint 300 ezerrel többen dolgoznak a versenyszférában, mint 2010-ben, a munkanélküliségi rátát mintegy megfeleztük az elmúlt öt évben - közölte.
    Magyar Levente megjegyezte, minden túlzás nélkül állítható, hogy a magyar gazdaság dübörög, és noha az idei számok nem érik el a tavalyiakat, rendkívül kedvezőek lesznek, a magyarországi növekedés a többszöröse lesz az unió átlagának.
    Páva Zsolt közölte: a baranyai megyeszékhely önkormányzata kiemelt feladatnak tekinti a helyi gazdaság erősítését, a foglalkoztatás növelését. Ezt szem előtt tartva együttműködik a kormányzattal és vállalkozásokkal beruházások zökkenőmentes, gyors előkészítésében és megvalósításában, valamint igyekszik segíteni a cégek minél hatékonyabb működését.
    A politikus példaként említette: a város járdát és buszmegállót építtetett a Honsa Kft. telephelyének közelében, hogy megkönnyítse a társaság dolgozóinak közlekedését.
    A polgármester reményét fejezte ki, hogy a beruházásokkal kapcsolatban egymással szinte folyamatosan egyeztető város és a kormány jó együttműködése folytatódik a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban is, és számos, a Honsa Kft.-hez hasonló cég telepedik meg a baranyai megyeszékhelyen.