Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szombaton adják át az idei Hazám-díjakat

2015-11-13 13:41:09

Baranyi Ferenc költő, műfordító, Keres Emil színművész, Maurer Dóra grafikus, Snétberger Ferenc zeneművész, Szabó István nádudvari nyugalmazott termelőszövetkezeti-elnök és agrárpolitikus, valamint Ungvári Tamás író és irodalomtörténész kapja az idei Hazám-díjakat, a XXI. Század Társaság elismerését november 14-én, szombaton nyújtják át a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) dísztermében.

    A szervezet MTI-hez eljutatott közleménye szerint immáron tizenötödik alkalommal odaítélt díjban posztumusz részesül a 2015 júliusában elhunyt Ferenczi Krisztina színművész, író és újságíró is.
    A XXI. Század Társaság 2001-ben alapított díja József Attila Hazám című "jelképi erejű és értékű" verséről kapta a nevét. Az elismeréssel a szervezet kuratóriuma olyan személyiségeket tüntet ki, akik értékőrző és értékteremtő életművükkel mutatnak példát - olvasható a közleményben.
    A Hazám-díj kuratóriumának elnöke Vámos Tibor akadémikus, Ágh Attila politológus, Gönczöl Katalin kriminológus, Romsics Ignác történész, Spiró György író, Varga Gyula közgazdász, valamint a XXI. Század Társaság elnöke, Kocsis András Sándor. 
    Az elismerést ez elmúlt években olyan neves személyiségek vehették át, mint Fischer Iván karmester, Törőcsik Mari színművész, Rubik Ernő feltaláló és Ranschburg Jenő pszichológus.
    A szombati díjátadón Galkó Balázs színművész, Balázs János zongoraművész és Kállai Ernő hegedűművész fognak közreműködni, köszöntőt mond Varga Gyula és Galkó Balázs, aki Juhász Ferenc szavait fogja tolmácsolni a résztvevőknek - áll az esemény meghívójában.