Gedeon napja van. | 2024.03.28

Illegális bevándorlás - Molnár Csaba: a DK a magyarok háromnegyedét képviseli a kvóták melletti kiállással

2015-11-13 12:15:45

 A magyarok háromnegyede elfogadná az uniós kvótarendszert a migrációs válság kezelésére, a Demokratikus Koalíció (DK) őket képviselve kezdett aláírásgyűjtésbe a kvóták mellett - mondta Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

    A politikus a fővárosi Nyugati tér aluljárójában felállított DK-s aláírásgyűjtő stand előtt beszélve azt mondta: nemzeti egység jött létre Magyarországon, hiszen egy friss közvélemény-kutatás szerint a magyarok 74 százaléka egyetért azzal, hogy kötelező uniós kvótákat határozzanak meg és ez alapján osszák el a menekülteket az EU tagállamai között. Ez egyértelmű egység, így amikor Orbán Viktor miniszterelnök a kvóták ellen gyűjt aláírásokat, egy kisebbséget képvisel - vélekedett. Hozzátette: éppen ezért nem kétséges, hogy a DK sikeres lesz ebben az ügyben a következő hetekben.
    A magyarok 74 százaléka "egyetért azzal, hogy az európai megoldást válasszuk az orbáni Európa-ellenes szabadságharc helyett" - mondta Molnár Csaba. Kijelentette, a DK azért indította az aláírásgyűjtést, hogy támogassa ezt a nemzeti egységet. 
    Úgy vélte, ez a jelentős többség a kvóták mellett azért lehetséges, mert ezt az uniós megoldást nemcsak a menekültek magyarországi befogadását pártolók, hanem azok is támogatni tudják, akiknek ezzel kapcsolatban inkább félelmeik vannak, ugyanis ők azt mondják, hogy inkább fogadjuk el a kvótákat és így 1-2 ezer menekült betelepítését Magyarországra, mint hogy elutasítsuk, "ahogyan azt Orbán Viktor szeretné, ezzel viszont azt kockáztassuk, hogy több százezer menekültet toloncoljanak vissza" ide.
    Az EP-képviselő szerint ezért is jó megoldás a kvóta, mert nem osztja meg a magyar társadalmat úgy, mint a menekültügy többi kérdése.
    Molnár Csaba közölte: karácsonyig gyűjtik az aláírásokat, és a Nyugati tér mellett az ország 83 pontján kezdték meg a munkát pénteken. Aláírások százezreit szeretnék bemutatni - mondta.