Emma napja van. | 2024.04.19

Miniszteri biztos: nem szabad megijedni az autizmustól

2015-11-13 10:27:47

 Nem szabad megijedni az autizmustól, hanem információkat kell gyűjteni róla, hogy megérthessük - mondta Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa pénteken egy konferencián, Budapesten.

    A XVII. kerületben rendezett "Esőember" az iskolában - autista gyermekek segítő iskolai környezetben című konferencián a miniszteri biztos azt mondta, "az autisták olyan emberek, mint mi, csak kicsit mások".
    Hozzátette, a szülőket gyakran éri kritika, a gyereküket rossznak, gorombának nevezik, pedig az autista gyerek nem rossz, csak más. Ezt kell megértetni a közösségekkel - hangsúlyozta.
    Riz Levente (Fidesz-KDNP), Budapest XVII. kerületének polgármestere elmondta, Rákosmente olyan közösséget épít, amely befogadó, együttérző, segítőkész. Ezért is dolgoztak az elmúlt években azon, hogy a sajátos nevelési igényű, köztük az autista gyerekeknek támogató környezetet tudjanak kialakítani - fűzte hozzá.
    Kiemelte, a kerületben hat hónapos kortól egészen 18 éves korig van lehetőség akár az integrált, akár a szegregált nevelés, oktatás igénybevételére. Hozzátette, minden óvoda alapító okiratában is rögzítették, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekeket fogadni kell.
    Az Autisták Országos Szövetségének honlapján olvasható leírás szerint a konferencián az autizmussal élők nevelésével-oktatásával kapcsolatos jelenlegi ismereteket összegzik. Olyan kérdéseket érintenek, mint az autizmuskutatás jelene, új technológiák bevezetése a terápiában, valamint az iskola feladatai. A konferencia célja az autizmus súlyos zavarának, speciális nehézségének jellemzése, a problémák megismertetése, elfogadtatása és kezelésének bemutatása, integrációjának elősegítése.