Andrea napja van. | 2024.04.18

FM: a következő hónapokban több pályázat is megjelenik a zöldség-gyümölcs ágazatban

2015-11-13 10:12:03

A következő hónapokban több pályázat is megjelenik a zöldség-gyümölcs ágazatban megvalósuló fejlesztések támogatására, amelyeken az egyéni gazdálkodók mellett részt vehetnek a termelői értékesítő szervezetek (tész) és termelői csoportok is - mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Szentesen.

    Nagy István, a FriutVeb Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet konferenciáján és kiállításán elmondta, a zöldségtermesztés a legnagyobb munkaerőt foglalkoztató szegmens, ezért kiemelkedő szerepe van a vidék népességmegtartó képességében.
    Hozzátette, ezért a zöldségtermesztés stratégiai ágazat, amelyet kiemelten fejleszt és támogat a kormányzat.
    Még decemberben megjelenik a 32 milliárd forintos keretösszegű, technológiai fejlesztéseket támogató kiírás, amely a megújuló energiaforrások között kiemelt célként kezeli a geotermikus energia hasznosítást. Januárban várható a kertészeti gépbeszerzéseket támogató pályázat kiírása, amelyen az előzőhöz hasonlóan a pályázati értékhatár egymilliárd forint lesz - közölte a politikus.
    A következő pályázaton az ültetvénytelepítéshez, a kedvezőtlen időjárási károk megelőzését célzó beruházásokhoz, az öntözőrendszerek fejlesztéséhez kérhetnek támogatást a gazdálkodók. Erre 22 milliárd forintos keret áll majd rendelkezésre. 2016 első felében pedig megjelenik az üveg- és fóliaházak létesítését segítő felhívás 30 milliárd forintos keretösszeggel. A gyógynövénytermesztők számára összesen 3 milliárd forint áll majd rendelkezésére új ültetvények telepítésére és a meglévők felújítására - mondta Nagy István.
    Az államtitkár előadásában úgy fogalmazott, lassan már nem az a tudás, hogyan kell termelni, hanem az, miként tudunk piacra jutni.
    A piaci verseny kiélezett, ugyanakkor a zöldségágazat a legszervezettebb, itt indult meg elsőként a termelői csoportok létrehozása, ezek jó eséllyel tudják fölvenni küzdelmet a vásárlókért - hangsúlyozta Nagy István, hozzátéve: a tészek 2014-es forgalma mintegy 50 milliárd forint volt, ami az ágazat forgalmának 20 százaléka.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány