Ervin napja van. | 2024.04.26

Még ebben a hónapban rendkívüli EU-Törökország csúcstalálkozó lehet Brüsszelben

2015-11-12 21:21:03

 

Az Európai Unió készen áll, hogy a 28 állam-, illetve kormányfő rendkívüli csúcstalálkozót tartson Törökországgal Brüsszelben - jelentette be a máltai Vallettában tartott nem hivatalos uniós csúcstalálkozót követően Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

 

    A lengyel politikus hozzátette, hogy egyelőre szervezési okokból nem tud pontos időpontot mondani, de 99 százalékig biztos benne, hogy még a hónap vége előtt sikerül megtartani a csúcstalálkozót.
    Tusk elmondta, biztos abban, hogy sikerül Ankarával kölcsönösen előnyös megállapodást kötni a migrációs válság kezeléséről.
    "Az óra ketyeg, nagy a nyomás, és gyorsan kell cselekedni" - hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke.
    Donald Tusk beszámolt arról, hogy a máltai csúcstalálkozó célja a korábban az Európai Tanács által hozott döntések végrehajtásának felgyorsítása volt.
    "Ne legyenek kétségeink, a schengeni övezet jövője forog kockán, és fogy az idő. Hetente születnek döntések Európában, amelyek arról tanúskodnak, milyen súlyos a helyzet; a határellenőrzés visszaállítása és "műszaki akadályok" építése a határokon. Ez világosan bizonyítja, milyen fontos, hogy visszanyerjük az ellenőrzést külső határaink fölött" - húzta alá Donald Tusk.
    A politikus megerősítette: regisztráció nélkül nem illetik meg jogok a migránsokat.
    "Ha egy migráns nem működik együtt a hatóságokkal, az nem maradhat következmények nélkül, és nem választhatják meg, hogy az Európai Unióban hol szeretnének menedéket kapni" - hangsúlyozta Tusk.
    A politikus külön üdvözölte, hogy Magyarország, Szlovákia és Csehország összesen 225 fővel járul hozzá az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex, valamint az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal, az EASO állományához.
    Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közölte, hogy egyáltalán nem elégedett a menekültek szétosztásának ütemével. Mint mondta: eddig mintegy 130 embert sikerült áttelepíteni a 160 ezerből.
    "Ha így megy tovább, 2101. január 1-jére fog teljesülni a cél" - közölte a luxemburgi politikus, hozzátéve, hogy a csúcstalálkozón sem a célszámot, sem a szétosztás szükségességét nem kérdőjelezte meg senki. Juncker is üdvözölte a három visegrádi ország újabb felajánlását az uniós intézmények számára.
    Törökországgal kapcsolatban a bizottság elnöke tudatta, hogy az ott élő szír menekülteknek küldendő támogatással van némi finanszírozási probléma, de ezt 8 napon belül meg fogják oldani. Mint mondta: a bizottság kész a következő két évben 500 millió eurót biztosítani erre a célra, a tagállamoktól pedig 2,5 milliárd euró hozzájárulásra lesz szükség.
    Jean-Claude Juncker arra is kitért, hogy a kérdésről a görög miniszterelnökkel is egyeztetett, és a brüsszeli testület még az év vége előtt ismertetni fogja javaslatát a közös uniós parti őrség létrehozására vonatkozólag.