Gedeon napja van. | 2024.03.28

Orbán Viktor: nemzeti iparra, nemzeti iparvállalatokra van szükség

2015-11-12 21:12:15

Nemzeti iparra és nemzeti iparvállalatokra van szükség, mert az ő sikerük nélkül nincs magyar siker - mondta a miniszterelnök a Nyíregyházi Televíziónak adott interjújában.

  A csütörtök kora este sugárzott műsorban Orbán Viktor a Mol Nyrt. kedden átadott tiszaújvárosi beruházásával kapcsolatban arról beszélt, fontos a számos munkahelyet teremtő külföldi befektetők jelenléte Magyarországon, de nemzeti ipar létrehozása szempontjából a beszállítók világában is erősíteni kell a magyar vállalatokat.


A BRTV összeállítása a MOL üzem szerdai átadásáról  

 "A Mol már kinőtt a beszállító státusból, ő már egy meghatározó, mondjuk úgy, hogy regionális nagy ipari szereplő" - fogalmazott a kormányfő, majd megjegyezte, hogy az országnak nemzeti iparra, és az olajtársasághoz hasonló nemzeti iparvállalatokra van szüksége. Közlése szerint egyre több ilyen vállalat "bontogatja szárnyait", amelyek kisebbik része állami, nagyobb része azonban magánkézben van, így lényegében magyar magántőkések és tulajdonosok vállalatairól lehet beszélni.
    Az ő sikerük nélkül nincs magyar siker - szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve, a nemzeti iparvállalatokból erős gazdasági "szövetet" kell létrehozni; a vállalatoknak kölcsönösen segíteniük kell egymást.
    A miniszterelnök a Modern városok program keretében Nyíregyházán tett látogatása alkalmából a helyi televízióban elmondta, Nyíregyháza sikeres város, amelynek jó híre van a külföldi befektetők körében, mert mindenki, aki itt fektetett be és az ipari parkban hozott létre beruházást, elégedett lehet.
    "Könnyű úgy ajánlani egy várost egy külföldi befektetőnek, ha ott van mögötte aranyfedezetként az eddig elvégzett munka" - utalt Orbán Viktor a Continental kedden bejelentett, Nyíregyházát is érintő munkahelyteremtő beruházására. A Modern városok program nyíregyházi szerződésében rögzített, 320 hektáros új ipari park létrehozására kitérve a kormányfő azt mondta, ez egy tisztességes megállapodás és nagy lehetőség a város számára, mert a földterület nagy részét az állam fogja felvásárolni, az önkormányzatnak pedig a közművesítésről és a működtetésről kell majd gondoskodnia.
    "Több beruházójuk és befektetőjük lesz, mint amennyit be tudnak fogadni" - hangoztatta.
    Szavai szerint a város 19 milliárd forintos adósságának állami átvállalása, a 2010 óta látható gazdasági fejlődés és a munkahelyteremtő beruházások eredményeképpen a korábbi 8-9 százalékos munkanélküliségi szint 5,5 százalékra csökkent, ami azt is előrevetítheti, hogy Nyíregyházán hamarosan munkaerőhiány fog fellépni.
    Az infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor úgy válaszolt, mintegy 18 milliárd forintból befejeződik a nyugati elkerülőút építése, emellett megállapodás született a városon belül három nagy csomópont megépítéséről. Nyíregyházát és Tokajt 30 kilométer hosszú kerékpárút fogja összekötni, amiből 7,7 kilométer már elkészült, a fennmaradó szakaszt pedig 2016 végére adják át.
    A kormányfő az interjúban a kultúrát érintő milliárdos beruházások között a Kállay-kúria és a szabadtéri színpad felújítását, valamint a Sóstói Múzeumfaluban elinduló rekonstrukciót említette. A Kállay Miklós miniszterelnöknek és családjának korábban otthont adó épület felújítására kitérve Orbán Viktor hangsúlyozta, fontos, hogy a mai emberek tisztelettel és törődéssel forduljanak az idősek felé és munkájuk irányába is. 
    "A gazdasági befektetések sikere is azon múlik, hogy jó szemlélettel, jó gondolkodással tekintünk-e a saját életünkre, és egy Kállay-kúria felújítása, egy Kállay-kultusz, egy Kállay-emlékhely létrehozása szerintem a jó gondolkodás bizonyítéka" - mondta.
    A turizmus szempontjából fontos sóstói fejlesztéseket megemlítve Orbán Viktor hangsúlyozta, meglesz a pénz arra, hogy egy kétszáz szobás, négycsillagos hotel megépülhessen a Sóstón, a működtetésről azonban már a városnak kell majd gondoskodnia. A miniszterelnök a megállapodásnak ezt a részét "kockázatos, de vállalható kockázatú döntésnek" nevezte.
    Ebben a pillanatban nincs garancia a megtérülésre, ezért ezt a kockázatot az állam vállalta magára - jelezte a kormányfő.
    Orbán Viktor az interjúban beszélt arról is, az NYVSC-pályán létrehozandó atlétikai központtal egy nagy sportcentruma jön létre Nyíregyházának, a jelenleg a harmadosztályban játszó helyi futballcsapat NB II-be történő feljutása esetén pedig elő lehet venni a városi stadion felújításával kapcsolatos terveket és ötleteket.

 (fotó sajomente/ a tiszaújvárosi MOL üzem avatásán készült)