Andrea napja van. | 2024.04.18

NGM: az utolsó negyedévben tovább gyorsulhat az ipar növekedése

2015-11-12 09:20:15

 

Az utolsó negyedévben tovább gyorsulhat a magyar ipar növekedése, így az ágazat az idén jelentősen hozzájárul majd a bruttó hazai termék (GDP) bővüléséhez - mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

 

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett részletes adatai szerint szeptemberben az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és az előző hónaphoz képest 2,9 százalékkal nőtt az ipar kibocsátása a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index alapján.
    Lenner Áron Márk az adatokat kommentálva kiemelte: a szeptemberi növekedés megfelel az előzetes várakozásoknak, és a kedvező adat mögött elsősorban a magyar járműipar teljesítménye áll, amelyhez felzárkózott az élelmiszer- és a gumigyártás.
    Kifejtette, a járműipar kibocsátása csaknem 20 százalékkal nőtt szeptemberben az előző év azonos időszakához képest, és ez a kapcsolódó ágazatokra, például a gumiiparra és a beszállító kis- és közepes vállalkozásokra is kedvező hatással van.
    Lenner Áron Márk elmondta: Magyarországon a földrajzi elhelyezkedés, a megfelelő infrastruktúra, valamint a szakképzett munkaerő miatt is érdemes beruháznia az ipari cégeknek. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni. Közép- és Északnyugat-Magyarországon, ahol sok hasonló cég telepedett meg, nehezebb munkaerőt találni, ami ugyanakkor pozitív hatással van a bérekre.
    A KSH ugyancsak csütörtökön tette közzé az építőipar szeptemberi adatait: 8,1 százalékkal nőtt a termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz hasonlítva az építőipar termelése 8,3 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint.
    Az NGM helyettes államtitkára ezekkel az adatokkal kapcsolatban kiemelte: nem igazolódtak azok a félelmek, hogy a 2007-2013-as uniós ciklus lezárásával lecseng az építőipari konjunktúra, a munkákat idén év végéig be kell fejezni, és nem lesznek új megrendelései a cégeknek.
    Hangsúlyozta, a két európai uniós programciklus szerencsére összeért: már nyár elején is sok olyan pályázatot írtak ki, amelyekben építőipari részvételre van szükség, ami új megrendeléseket jelenthet.
    Lenner Áron Márt szólt arról is, hogy közben magára talált a magyar lakáspiac is: ez a beruházási kedv élénkülésében és az áremelkedésben is tetten érhető.