Auguszta napja van. | 2024.03.29

Olasz és görög anarchistákat vettek őrizetbe a milánói világkiállítással szembeni tüntetésért

2015-11-12 08:43:30

 

Öt fiatalt vettek őrizetbe csütörtökön Milánóban, és másik ötöt Görögországban, az Expo2015 milánói világkiállítás ellen május elsején az észak-olaszországi városban szervezett erőszakos tüntetésért. Mindannyian anarchista csoportok tagjai. 

 

    További négy olasz és egy görög állampolgár ellen is vizsgálat indult, de őket szabadlábon hagyták. 
    A terrorizmusellenes olasz nyomozóigazgatóság (Digos) megerősítette, hogy a Milánóban letartóztatottak a hatóságok által ismert anarchista csoportok tagjai. 
    A hatóságok közleménye szerint május elsején, az Expo2015 nyitónapján ők változtatták csatatérré Milánó utcáit a világkiállítás ellen szervezett tüntetés alkalmával. Üzletek kirakatait törték be, autókat gyújtottak fel, és többször összecsaptak a rohamrendőrséggel, amely négyszázszor vetett be könnygázt a tetőtől talpig feketébe öltözött, arcukat eltakaró, botokkal felfegyverzett szélsőséges tüntetőkkel szemben. 
    A milánói polgármester akkor felmérhetetlen károkról beszélt. 
    Májusban már öt személyt letartóztattak az erőszak gerjesztése miatt. 
    A most őrizetbe vetteket a Milánó utcáin levő biztonsági kamerák és televíziócsatornák által rögzített felvételek alapján azonosították több mint fél évig tartó nyomozással. 
    Akár 15 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik őket. 
    Az olasz és görög szélsőséges csoportok közötti kapcsolat régóta ismert. Kölcsönösen részt vesznek a két országban rendezett tüntetéseken, és keresik az összetűzés lehetőségét a rendőrséggel is.