Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - A szálló por csökkentésének lehetőségeiről tárgyalt a fenntartható fejlődés bizottsága 

2015-11-11 15:31:43

 A kis méretű szálló por koncentrációja az elmúlt években növekedett Magyarországon, ezt a folyamatot a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a szilárd tüzelőanyagok minőségi követelményeinek szabályozásával kívánja ellensúlyozni - mondta el Rácz András, az FM helyettes államtitkára az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságában szerdán Budapesten.

    A helyettes államtitkár beszámolója szerint a szálló por koncentrációjának növekedése a lakossági fűtésben történt változásokkal, a szilárd tüzelőanyagok nagyobb mértékű használatával áll összefüggésben. Megnőtt 2010 óta a vegyes tüzelés szerepe a lakosság körében, ami főként a lignit magas kéntartalma miatt nagyban árt a környezetnek - tette hozzá.
    A minisztériumban készülő jogszabálytervezet a lakossági tüzelőanyagok esetében minimális fűtőértéket és kéntartalmat szabna meg - mondta Rácz András.
    A helyettes államtitkár úgy fogalmazott, Magyarország képes betartani a szálló por koncentrációjának uniós határértékét, de azt az uniós előírást már nem, hogy éves szinten 35 alkalommal haladhatja meg a napi átlagot a koncentrációja, az országban átlagosan 50 ilyen alkalom van. Megjegyezte azt is: Magyarország szálló por szennyezettségének 75 százaléka külföldről érkezik az ország domborzati jellegzetességei miatt. 
    Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke ezzel kapcsolatban megjegyezte: bár Magyarország betartja az uniós kibocsátási határértékeket, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása sokkal szigorúbb szélső értékeket állapít meg az EU-nál. Szerinte be kell tiltani a lignit égetését, mert annak magas kén tartalma miatt, égése során kénsav szabadul fel, ami nemcsak a környezetre, hanem a lakosság egészségére is ártalmas. 
    Rácz András megjegyezte: svájci magyar együttműködés keretében, 1,8 milliárd forintból, 175 új műszert vásároltak az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat számára, az egész hálózatot modernizálták. A tárca célja egy olyan modellrendszer kidolgozása, amely révén az ország és a nagyvárosok levegőminőségének változása előre jelezhető - tette hozzá.
    Palotai Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) osztályvezetője arról beszélt, hogy az Otthon Melege Program ugyancsak szolgálta a szálló por kibocsátásának mérséklését. A kormány összesen 15 ezer milliárd forintot költött a hűtő- és mosógépek és - a társasházak energiamegtakarítását célzó program keretében - a homlokzati nyílászárók cseréjének támogatására.