Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2015-11-11 14:33:50

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

    Eleinte északkeleten még sok lehet a felhő, ott kevesebb, míg másutt, főként a délnyugati tájakon sok napsütésre lehet számítani. Az esti órákra mindenütt csökken a felhőzet, és éjszaka többnyire derült, illetve fátyolfelhős lesz az ég. Éjszaka az Alföld keleti, északkeleti részén, a Dráva-völgyében és a Nyugat-Dunántúlon köd képződik, mely a délelőtti órákban mindenütt feloszlik, legkésőbb északkeleten. Ezt követően csütörtökön csak kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja a napsütést. Szerdán eleinte északkeleten még előfordulhat kisebb eső, estétől csapadék már sehol sem valószínű. A nyugati, északnyugati szél ma a Győr-Szeged sávban élénk lesz, napközben a főváros térségében és a Dunántúl északi felén erős, a magasabb helyeken akár viharos széllökések is lehetnek. Csütörtökön az északi országrészben kísérhetik erős lökések a nyugati szelet.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 11 fok között alakul, a párás, ködös tájakon lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 16 és 21 fok között valószínű, a tartósabban ködös, párás területeken azonban csak 12 és 15 fok közé melegedhet fel a levegő.


    Időjárási helyzet Európában:

    Az Európa időjárását már jó ideje meghatározó magasnyomású képződmény lassan kelet felé helyeződik, ezzel együtt változik a kontinens egyes területeinek időjárása. A nemrég rekordmeleg nappalokat átélő Franciaországban már sehol sem melegszik a levegő 20 fok fölé, hajnalban pedig sokfelé 5 fok alatt marad a hőmérséklet. Hasonló a helyzet Nagy-Britannia és Skandinávia esetében is, ugyanis az anticiklon peremén elhaladó frontok miatt borult az idő, Angliában, Norvégiában és Északkelet-Európában pedig többfelé jelentős mennyiségű csapadék is esett. Közép- és Dél-Európában ezzel szemben igen enyhe, tavaszias az idő, kevés a felhő, bár néhol tartóan megmaradó köd is előfordul.
    Moszkvától északkeletre viszont egy másik anticiklon hatására már igazi tél van, jellemzően fagypont, de az Urálhoz közeledve -10, sőt, annak előterében -20 fok alatti maximum-hőmérséklettel. A Kárpát-medence időjárását csütörtök estig egyre inkább felhőoszlató hatások alakítják, csapadék már sehol sem valószínű, viszont ismét nagyobb területen képződhet köd.