Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szombaton iktatják be az új megyés püspököt Debrecenben

2015-11-11 12:00:35

 

Szombaton iktatják be tisztségébe a debrecen-nyíregyházi katolikus egyházmegye új vezetőjét, Palánki Ferenc kinevezett megyés püspököt a debreceni Szent Anna-székesegyházban - jelentették be szerdán sajtótájékoztatón a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

 

    Bosák Nándor, az egyházmegye alapító püspöke, jelenlegi apostoli kormányzója emlékeztetett arra: a debrecen-nyíregyházi egyházmegyét 1993-ban alapította II. János Pál pápa, s őt 1993 május 31-én nevezte ki az egyházmegye első püspökévé.
    Az elmúlt húsz év fontos feladata volt a lelkipásztori munka hatékonyabbá tétele, az egyházi intézmények kialakítása - tette hozzá, kiemelve, hogy 22 évig tartó megyés püspöki szolgálata után erős püspökséget és jól működő iskolarendszert ad át utódjának, akit Ferenc pápa szeptember 21-én nevezett ki az egyházmegye püspökévé.
    Palánki Ferenc kinevezett megyés püspök kiemelte: örömmel folytatja Bosák Nándor példamutató püspöki szolgálatát, aki megmutatta, hogyan kell "higgadtsággal, nyugodtsággal, szelíd határozottsággal felépíteni egy püspökséget".
    Hozzátette: Istenbe vetett bizalommal kezdi meg megyés püspöki szolgálatát, amelynek során a személyességet, a családok támogatását és az ökumené gazdagítását tekinti legfontosabb feladatának.
    Utóbbi kapcsán megjegyezte: "a sokszínűség, a lelki gazdagság tudja egymást segíteni, hogy építsük városunkban és országunkban Isten országát".
    Palánki Ferenc megyés püspöki beiktatásán, szombaton a debreceni Szent Anna-székesegyházban Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius ismerteti a kinevezési pápai bullát, majd Bosák Nándor nyugalmazott megyés püspök átadja a pásztorbotot, és azzal az egyházmegye kormányzását utódjának, Palánki Ferencnek - ismertették a sajtótájékoztatón.
    Palánki Ferencet 1994. június 18-án szentelték pappá. Püspökké szentelése 2011. február 26-án volt az egri főszékesegyházban, 2013 decemberétől az Egri Főegyházmegye általános helynöki tisztét töltötte be.