Gedeon napja van. | 2024.03.28

A magyar nyelv napja - Ferdinandy György könyvét mutatják be Balatonfüreden

2015-11-11 07:06:29

 

Könyvbemutató, koncertek, irodalmi reggeli várja az érdeklődőket Balatonfüreden, a magyar nyelv napja alkalmából rendezett háromnapos hétvégi programon - tájékoztatta szerdán az MTI-t a város polgármesteri hivatalának kulturális irodavezetője.

 

    Cserép László elmondta, hogy Balatonfüred történelmi városrészében rendeznek programokat pénteken, ahol Orbán János Dénes költővel, prózaíróval közösen szavalhatnak az ünneplők.
    Hozzátette: a Kisfaludy Galériában és a Kisfaludy Színpadon óriás szókirakó és nyelvi vetélkedő várja a város általános és középiskolásait, délután pedig már bárki bekapcsolódhat a játékos fejtörő programokba.
    Ferdinandy György József Attila-díjas költő, író, Fortuna szekerén című válogatott elbeszéléseit a Vaszary Galériában mutatják be - mondta Cserép László.
    Törő Balázs néprajzkutató, a népdalszöveg szimbolikájáról tart előadást a Kisfaludy Galériában, majd a Tükrös Zenekar és a Balatonfüred Néptánc Együttes közreműködésével koncert és táncház zárja az estet - fűzte hozzá.
    Szombaton a Balatonfüredi Komolyzenei esték sorozatban Vásáry Tamás zongoraművész és a Mendelssohn Kamarazenekar közös koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők, akik Haydn életével és műveivel ismerkedhetnek az Anna Grand Hotel színháztermében - jelezte Cserép László.
    Krúdy a fazékból címmel irodalmi reggeli kezdődik vasárnap délelőtt a Hotel Blaha Lujzában, amelynek házigazdája Vinkó József, újságíró lesz, a délelőtt irodalmiságáról Oberfrank Pál és Szarvas József színészek gondoskodik, a kávéházi hangulatot Pingiczer Szilárd zongorista teremti meg.
    A Vaszary Galéria négy kiállítása ezen a hétvégén is várja a látogatókat, Cilinder és lokni címmel látható válogatás a Szépművészeti Múzeum osztrák biedermeier képeiből. A modern magyar festészet remekeiből január 3-áig látható tárlat Kovalovszky Márta művészettörténész válogatásában. Vaszary, Vaszary, Vaszary címmel a Vaszary család művésztagjairól szóló tárlat is látható, és a Balaton-parti város letűnt korszaka rajzolódik ki "a füredi fotós", Talabér Gyula kiállításán - fűzte hozzá Cserép László.