Emma napja van. | 2024.04.19

Kína-Fülöp-szigetek-diplomácia Peking nem szeretne a Dél-kínai-tengerről vitázni a jövő heti APEC-csúcson

2015-11-10 14:06:17

 

Peking reméli, hogy az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének közelgő manilai csúcskonferenciáján a vendéglátók nem hozzák fel a Dél-kínai-tengerrel kapcsolatos vitás kérdéseket - kiszivárogtatott hírek szerint erről is beszélt kedden Vang Ji kínai külügyminiszter Fülöp-szigeteki kollégájával.

    Vang a kínai elnök látogatását ment előkészíteni a Fülöp-szigeteki fővárosba, ahol egyórás tárgyalást folytatott vendéglátójával, Albert del Rosarióval. Udvariassági látogatáson fogadta a ritka vendéget az ország elnöke, Benigno Aquino is. Utoljára 2009-ben járt kínai külügyminiszter Manilában.
    A dél-kínai-tengeri területi viták miatt évek óta feszült viszonyban lévő két ország diplomáciai vezetőjének megbeszéléseiről nem közöltek részleteket, de médiabeszámolók szerint készült velük közös fotó, s Vang beírt a vendégkönyvbe is. A megbeszéléseket követően a kínai miniszter nem válaszolt a bekiabált kérdésekre, Rosario pedig a találkozóra vonatkozó kérdésre szűkszavúan csak annyit válaszolt, hogy "jó" volt.
    Manila az elmúlt években sok borsot tört Peking orra alá, mivel a leghangosabban bírálta Kínát, amiért a Dél-Kínai-tengeren szerinte erővel lép fel gyengébb szomszédaival szemben. Területi vitájukat Peking hangos ellenkezése ellenére nemzetközi választottbíróság elé vitte. A szigetország mindeközben látványosan keresi szövetségesének, az Egyesült Államoknak a támogatását, és nyitottabbá vált az intenzív együttműködésre Kína térségbeli ellenlábasával, Japánnal. Mindkét ország aktívan segíti katonai, haditengerészeti fejlesztéseit.
    "A kétoldalú kapcsolat az ismert okok miatt nehézségekkel terhelt, és ez nem az, amit a kínai fél látni szeretne" - közölte a kínai külügyminisztérium szóvivője Vang útjához kapcsolódóan. Hung Lej azt is mondta, hogy minisztere azért is ment Manilába, hogy keresse a módját, miként javíthatnának országaik viszonyán.
    A kínai fél fontosnak tartja kapcsolatát a Fülöp-szigetekkel és elkötelezett arra, hogy megfelelően, konzultációk és tárgyalások útján rendezzék vitájukat - emelte ki a szóvivő. Ehhez azonban kompromisszumra van szükség Manila részéről - mondta Hung, jelezve, hogy a két országnak "félúton kellene találkoznia", azaz Manilának konstruktív hozzáállást kellene tanúsítania.
    A Fülöp-szigeteki államfő kedden üdvözölte, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök úgy döntött, részt vesz az APEC-csúcson, s biztosította Vangot, hogy a "filippínók meleg vendégszeretetével" várják őt - számolt be az elnöki szóvivő. Aquino korábban már jelezte, hogy "nagyon nyitott" a találkozóra Hszi Csin-pinggel, s kész az emberek életkörülményeinek javításához nélkülözhetetlen "stabilitásról" véleményt cserélni vele. Egyelőre annyi bizonyos, hogy a két államfő találkozik majd a november 18-19-i APEC-csúcson, azt azonban még nem jelentették be, hogy különtalálkozóra is leülnek-e egymással.