Csongor napja van. | 2024.04.16

Jogerős az 1998-as pécsi emberölés vádlottjának büntetése

2015-11-10 13:26:25

 

Jogerős határozatában helybenhagyta az 1998-as pécsi Abaligeti úti emberölés elkövetőjére korábban kiszabott 13 év fegyházbüntetést kedden a Pécsi Ítélőtábla.

    A 43 éves Hamvas Gábor testőrével együtt 1998. január 21-én csalta a Pécsről Abaliget felé vezető útra egy üzlettársát, hogy véglegesen rendezze elszámolási vitájukat.
    A vádlott szóváltást követően szerszámnyéllel támadt rá a sértettre, majd a bántalmazástól súlyos sérüléseket szenvedő, csaknem öntudatlan embert a testőre közreműködésével az út széli korlátra ültette. Az áldozat elvesztette az eszméletét, legurult a havas lejtőn, Hamvas Gábor azonban utánament, és egy késsel az arcát, valamint a fejét huszonkilencszer megszúrta, amitől üzlettársa elvérzett.
    A testőrt még abban a hónapban elfogták, és egy évvel később bűnsegédként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt jogerősen 8 év fegyházbüntetéssel sújtották.
    Hamvas Gábor Angliába szökött, ahol 14 éven át bujkált. Új személyazonosságot szerzett, egy fuvarozó cégnél targoncavezetőként, sofőrként dolgozott, amikor 2012 márciusában a Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomára akadt, és angol rendőrök elfogták. A férfit 2013 júniusában sikerült Magyarországra szállítani.
    A táblabíróság Tóth Sándor bíró vezette büntetőtanácsa kedden megalapozottnak találta a Pécsi Törvényszéknek Hamvas Gábor ügyében hozott elsőfokú határozatát, és a férfit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt marasztalta el.