Auguszta napja van. | 2024.03.29

Délutánig négyezer migránst regisztráltak a szerb-macedón határ melletti Presevóban

2015-11-09 16:54:43

 

Hétfő kora délutánig mintegy négyezer migránst regisztráltak a szerb-macedón határ melletti Presevóban - számolt be a szerb sajtó.

 

    Miután pénteken véget ért a görög komphajók legénységének sztrájkja, ismét ezrek érkeznek Szerbiába a Közel-Keletről, vasárnap hatezer embert vettek nyilvántartásba. A migránsokat a szerb-macedón határtól autóbuszokkal és vonatokkal a horvát határra szállítják, ahonnan a két ország belügyminisztereinek megállapodása értelmében szervezett vonatjáratokkal utaztatják őket tovább a horvátországi Bródba (Slavonski Brod), majd Szlovéniába. 
    A szlovén sajtó beszámolói szerint hétfő délig mintegy 3200 migráns érkezett az országba, ahonnan Ausztria felé indultak tovább. Október közepe óta - amikor Szlovénia tranzitországgá vált - szombaton érkezett a legkevesebb menedékkérő Szlovéniába, akkor csupán 1700-an léptek be az országba. Azonban ez is azért történhetett, mert a migránsok nem tudtak az égei-tengeri szigetekről a szárazföldre jutni a komphajók legénységének sztrájkja miatt. Nem egészen egy hónap alatt 167 és fél ezren érkeztek a kétmilliós országba.
    Karl Erjavec szlovén külügyminiszter szerint csütörtökig akár 20-30 ezer migráns is átlépheti a szerb-horvát határt, ezért szerinte a kormánynak fel kell készülnie a helyzet kezelésére. Az utóbbi napokban ugyan felmerült, hogy a szlovén-horvát határ kulcsfontosságú pontjain kerítést lehetne emelni, így irányíthatóbbá válna a migránsáradat, a külügyminiszter szerint azonban ezt a lépést még át kell gondolni.