Emma napja van. | 2024.04.19

OGY- Nemzeti Emlékezet Bizottsága: fontos közérdek a diktatúra minél alaposabb megismerése

2015-11-09 11:19:00

 

Fontos közérdekként hivatkozott a diktatúra minél alaposabb megismerésére és megismertetésére Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) a testület tavalyi beszámolójáról szólva, az Országgyűlés igazságügyi bizottságában hétfőn.

 

    Az elnök a bizottság feladatait ismertetve az egyik legfontosabb célkitűzésként beszélt a társintézményekkel, kutatóintézetekkel, egyetemekkel, levéltárakkal való szakmai és tudományos kapcsolatfelvételről. Szavai szerint a pártállami struktúra feltárása mellett közös alapkutatások indultak, egyebek mellett a szovjetizálás vidéki folyamatairól, társadalmi hatásokról. Azt is vizsgálják, hogy a Magyar Kommunista Párt hogyan szerzett országszerte kulcspozíciókat a rendvédelemben, jogszolgáltatásban, miként történt a tulajdonviszonyok átrendezése - fejtette ki.
    Földváryné Kiss Réka arról is beszámolt, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharccal összefüggésben - a Kúria és a Legfőbb Ügyészség együttműködésével - tényfeltáró programot indítottak a büntetőperekre, a forradalom résztvevőire és a megtorlás végrehajtóira vonatkozóan.
    Elmondta azt is, hogy megkezdték a Belügyminisztérium működésének feltárását, politikai rendőrség hivatásos állományának bemutatását.
    Célként fogalmazta meg, hogy a közelmúlt történetéről valós, közös tudás jöjjön létre, ami még inkább részévé válhat a hazai és európai emlékezetnek.
    A vitában Répássy Róbert (Fidesz) reménykeltőnek nevezte a NEB első éves beszámolóját és értékelése szerint a 9 éves ciklus elégséges lesz arra, hogy átfogó képet kapjon a társadalom a diktatúra működéséről. Kitért arra, hogy helyi szintén még sok a feltáratlan ügy, a mai napig suttogva beszélnek ezekről az emberek. A kormánypárti politikus azt is felvetette, a baloldal érdeke, hogy a besúgókról és ne a hatalom birtokosairól, a felelősökről szóljon a közbeszéd.
    Staudt Gábor (Jobbik) a büntetőfeljelentések számáról érdeklődött és azt is kérdezte: mikor lehet megtudni a diktatúra működtetőinek nevét. Az ellenzéki politikus nem tartotta kellően hatékonynak a NEB-et, utalva arra, a besúgásban nem intézmények, hanem emberek vállaltak szerepet. A volt szereplők hatalomból való kitiltását szorgalmazta.
    Teleki László (MSZP) azt mondta, tenni kívánnak azért, hogy nyugvópontra kerüljön a kérdés, azonban elképzelhetőnek nevezte, hogy többen szivárogtak át más pártokba, mint az MSZP-be.
    Földváryné Kiss Réka válaszában ismertette: ha van büntetőjogi felelősségre utaló adat, azt jelzik az ügyészségnek, ugyanakkor a kézivezérlések korában sok mindent nem foglaltak írásba. A pártállami rendszer legfontosabb pártvezetőinek, operatív testületek vezetőinek életrajta már utolérthető a NEB honlapján - tette hozzá.
    Az igazságügyi bizottság 8 Fidesz-KDNP-s igen szavazattal, két jobbikos ellenszavazattal, 1 MSZP-s tartózkodás mellett elfogadta a Nemzeti Emlékezet Bizottsága beszámolóját.