Csongor napja van. | 2024.04.16

Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak az önkéntes mentők

2015-11-08 12:28:29

 

Katasztrófavédelmi gyakorlatokat tartottak és minősítő vizsgát is tettek a Budapest Önkéntes Mentőszervezet tagjai a fővárosban - mondta Bakai Kristóf, a szervezet vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában vasárnap.

 

    Az értékelő bizottság azt vizsgálta, hogy az önkéntesek felkészültsége, felszerelése és a feladatok végrehajtása megfelelő-e ahhoz, hogy a hivatásos szervekkel, az Országok Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) munkatársaival hatékonyan tudjanak együttműködni - fejtette ki.
    A szervezet 38 tagszervezettel és 384 önkéntessel rendelkezik - ismertette. A kétnapos vizsgán egyebek mellett kutyás keresést, árvízi védekezést és vízkárelhárítást, valamint tűzoltási és műszaki mentési feladatokat végeztek - sorolta.
    A gyakorlat egyik célja a téli időszakra való felkészülés - mondta Bakai Kristóf. Az önkéntesek gyakorolták az autópályák szalagkorlátjait elválasztó betonelemek szétbontását és eltávolítását is, amelyek átvágása például a 2013-as hóhelyzetben a tűzoltók és az önkéntesek feladata volt - ismertette.
    Jackovics Péter, az OKF főosztályvezetője, a vizsgabizottság elnöke elmondta: országszerte mintegy 13 ezren végzik saját szabadidejük terhére ezt a különleges mentési feladatot. 
    A nemzeti minősítési rendszert - nemzetközi irányelvek adaptálásával - a katasztrófavédelem a különleges mentéssel foglalkozó civil, önkéntes szervezetek számára dolgozta ki - ismertette. A mostani vizsga sikeres volt, a minősítő bizottság megfeleltnek értékelte az önkéntesek teljesítményét - mondta Jackovics Péter.