Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: Magyarország a felminősítés előszobájában

2015-11-08 07:17:28

 

A felminősítés előszobájának értékelte a nemzetgazdasági tárca (NGM) azt, hogy stabilról pozitívra javította Magyarország hitelminősítési kilátását a Moodys nemzetközi hitelminősítő.

 

    A minisztérium szombat reggeli, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Modys lépése is bizonyítja, hogy a magyar reformok működnek. Ezt mutatja az is, hogy Magyarország országkockázati mutatója, az ötéves CDS-felár a pénzügyi válság kitörését megelőző szintekre csökkent, a kötvényhozamok pedig már egy ideje magasabb hitelminősítési kategóriában lévő országot idéznek.
    Felidézték, hogy a három irányadó intézet közül már kettő, a Fitch és a Moodys tart érvényben felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást Magyarországra. Az ország gazdasági eredményeit a nemzetközi pénzügyi intézmények és befektetők után a hitelminősítők is kezdik elismerni - írták, hozzátéve: a piac szerint érdemben javult Magyarország nemzetközi megítélése, amit a hitelminősítők nem csak a kilátásaikban, hanem a hitelbesorolás során se hagyhatnak figyelmen kívül.
    A tárca a hitelminősítés mellé kiadott közleményt idézve kiemelte: az államadósság fokozatos csökkentése fenntartható pályán lesz a következő években, a kormány pedig erősen elkötelezett a 3 százalék alatti költségvetési hiány, a csökkenő államadósság és az adósságon belül a devizaarány fokozatos csökkentése mellett.
    A Moodys a kilátásjavítás indokai között említette, hogy a devizahitelek forintosítása jelentősen csökkentette az ország külső sérülékenységét. A költségvetési, gazdaságpolitikai stabilitás is ösztönözni fogja a növekedést és a banki hitelezést Magyarországon - írta az NGM a Moodys elemzőinek véleményére hivatkozva.