Auguszta napja van. | 2024.03.29

Illegális bevándorlás - Sikeresen halad a Magyar Közösség Pártjának menekültkvóta-ellenes aláírásgyűjtése

2015-11-06 17:19:58

 Sikeresen halad és december 15-ig folytatódni fog az az aláírásgyűjtési akció, amelyet októberben indított el a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) az európai uniós szinten jóváhagyott menekültkvóták ellen - közölte a párt sajtóosztálya az MTI-vel pénteken.

    Az aláírásgyűjtésnek két célkitűzése van: egyrészt, hogy elutasítsa a migránsok újraelosztását célzó uniós kvótákat, másrészt, hogy ügydöntővé változtassa a helyi népszavazások eredményét.
    A petíció első részében az aláírók kinyilváníthatják, hogy a Szlovák Köztársaság polgáraiként, a társadalom érdekére való tekintettel elutasítják a migránsok befogadását kvóták alapján az EU egyes tagországaiba, mert úgy vélik, hogy a befogadás csak önkéntes alapon valósítható meg. A petíció második részében pedig felszólítják a Szlovák Köztársaság belügyminisztériumát, hogy kezdeményezzen olyan jogszabályi módosításokat, amelyek értelmében az érvényes helyi népszavazások a jövőben "kötelező érvényűek legyenek a kormány számára", vagyis ügydöntővé váljanak. Ennek a pontnak a felvételét a petícióba egyebek mellett azzal indokolták, hogy a bősi menekülttábor újranyitásáról a nyáron rendezett népszavazás elutasító eredményét a szlovák kormány figyelmen kívül hagyta.
    "A modern kori népvándorlás rámutatott az európai politika leggyengébb pontjára" - olvasható az MKP sajtóközleményében, amely szerint az ez idáig kitöltött aláírási ívek száma is bizonyítja, hogy az emberek számára nem közömbös ez a téma. A felvidéki magyar párt üdvözli a Fidesz által Magyarországon nemrégiben indított hasonló célú kezdeményezést, és közli, hogy az eredetileg november végéig tervezett petíciós akciójukat a nagy érdeklődésre való tekintettel december 15-ig folytatják.
    Rámutatnak: a szlovák belügyi tárcának már tízezer aláírás összegyűjtése esetén is konzultálnia kell a petíció elindítóival, ám céljuk leginkább az, hogy annak témáit a Szlovákiában jövő márciusban esedékes parlamenti választások után parlamenti erőként terjesszék a pozsonyi törvényhozás elé.