Ervin napja van. | 2024.04.26

Demográfiai Fórum - Balog Zoltán külföldi miniszterekkel tárgyalt

2015-11-06 17:16:25

 Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Aysen Gürcan török családügyi és szociális miniszterrel, valamint Michael Farrugia máltai munkáért, jólétért és szociális védelméért felelős miniszterrel tárgyalt a Budapesti Demográfiai Fórum második napján - közölte a tárca pénteken közleményben az MTI-vel.

    A magyar-török kétoldalú tárgyaláson Balog Zoltán azt hangsúlyozta, Magyarország számára fontos, hogy a több évszázados török-magyar barátságból jó gazdasági kapcsolatok szülessenek, miközben kulturális és vallási ügyekben szimbolikusan is kifejeződjön a két ország egymás iránti megbecsülése.
    Ennek jegyében zajlik a török emlékek, mindenekelőtt Gül Baba türbéje és környezetének felújítása, amivel Magyarország egyúttal a muzulmán hitű emberek iránti tiszteletét is kifejezi - írták.
    A magyar tárcavezető kiemelte: a családpolitika területén Magyarország és Törökország együtt tud működni a nemzetközi szervezetek munkájában, hogy a családpolitika részét képezze az ENSZ jövőpolitikájának.
    A török miniszter szerint a két ország közötti együttműködés magas szintre emelkedett. A tárgyaláson Aysen Gürcan hangsúlyozta: a két ország családdal kapcsolatos nézetei és érzékenysége számos ponton egyezik, ezért támogatják a közös munkát. Törökországban is nagy figyelmet fordítanak a szociálpolitikára és a családokra, amelyeknek a száma eléri a 15 milliót - mondta a török miniszter.
    Balog Zoltán és Michael Farrugia máltai miniszter tárgyalásán a felek egyetértettek abban, hogy a két ország közötti tapasztalatcsere és a közös együttműködés jegyében mindkét ország számára fontos újításokat hozhat családpolitikai szakértők cseréje.
    Málta 2017-es uniós soros elnökségéhez Balog Zoltán felajánlotta Magyarország segítségét a 2011-es magyar elnökség tapasztalatainak megosztásával. A tárgyaláson a máltai miniszter kiemelte, hogy Magyarország és Málta gyakran egyező álláspontot képvisel mind az EU, mind az ENSZ platformján.
    A felek egyetértettek abban, hogy a változó világban a hagyományos értékeket lehetetlen a megszokott eszközökkel védelmezni, ezért újakra van szükség - áll a tárca közleményében.