Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: a globális kereskedelmi és gazdasági versenyben Európa lemaradt

2015-11-06 13:34:23

 

Globális verseny zajlik kereskedelmi és gazdasági téren. Ebben a versenyben Európa lemaradt, mivel az Egyesül Államok és másik tizenegy ország aláírta a Csendes-óceáni Partnerségi megállapodást - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Luxembourgban.

 

    Magyarország szorgalmazza, hogy az Európai Unió gyorsítsa fel és minél előbb zárja le a szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat olyan jelentős ázsiai partnerekkel, mint Japán, Szingapúr, Vietnam és Malajzia - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) 12. külügyminiszteri szintű tanácskozását követően.
    Közölte, eddig egyedül Dél-Koreával sikerült lezárni az uniónak a szabadkereskedelmi tárgyalásokat, amelynek életbe lépése a jövő évtől várható.
    A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: Magyarország indítványozta, hogy az unió kezdje meg a szabadkereskedelmi tárgyalásokat a Fülöp-szigetekkel, valamint indítsa újra a tárgyalásokat Indiával.
    "Ha nem vagyunk képesek arra, hogy ezekkel a jelentős ázsiai országokkal szabadkereskedelmi megállapodásokat kössünk, akkor végleg le fogunk maradni az ázsiai gazdaságokkal való együttműködési versenyben" - tette hozzá a tárcavezető.
    A gazdasági kérdések mellett a migrációs válságról is tárgyaltak a külügyminiszteri tanácskozáson. A luxemburgi soros elnökség részéről elhangzott, hogy a szolidaritásnak és a felelősségnek kell vezérelnie az uniót a bevándorlási válság kezelésében.
    Szijjártó Péter kifejtette, ezzel szemben sokkal inkább a bénultság és a képmutatás jellemezi a közösséget. Hozzátette: több uniós tagország a legalapvetőbb európai szabályokat sem tartja be, így például a Dublini és a Schengeni szerződést sem.
    "Szeretnénk elkerülni, hogy a XXI. századi Európában természetessé váljon az, hogy bárki feljogosítva érezze megát arra, hogy ott és akkor lépje át a határokat illegálisan, ahol és amikor éppen akarja" - húzta alá, s úgy vélte, Európának vissza kell szereznie a saját határai feletti ellenőrzés képességét.