Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM: továbbra is lendületben van a magyar ipar

2015-11-06 09:01:57

 

A magyar ipar trendszerűen növekszik az utóbbi két évben, a 7,8 százalékos szeptemberi növekedés jelzi, hogy továbbra is lendületben van - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

 

    Lenner Áron Márk a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken reggel közzétett ipari termelési adatait kommentálva kiemelte, hogy a feldolgozóipar különböző ágazatai kiegyensúlyozottan bővülnek a járműipar vezérletével, a felzárkózó gyógyszeriparral és gumiiparral együtt.
    A kormányzat célja, hogy 2020-ra az ipari termelés 30 százalékát adja a nemzeti összterméknek, az európai uniós cél 20 százalék, amelyet Magyarország már teljesített - jelentette ki a helyettes államtitkár.
    Hozzátette: a GDP-n belül jelentős súlyt képviselő ipar azt is mutatja, hogy megalapozott gazdasági növekedéssel állunk szemben, válságálló, tényleges munkahelyekre alapozott növekedésről van szó.
    Szavai szerint szeptemberre visszatértek a "békeidők" az augusztusi gyárleállások után.  Az adatok alapján folytatódik a tavalyi évben megjelent tendencia, 2014-ben az ipar - a magyar gazdaság húzóágazata - több mint 8 százalékkal tudott bővülni.
    Arra, hogy a német ipari termelés egy éve a legnagyobb mértékben csökkent szeptemberben, Lenner Áron Márk elmondta: Németország Magyarország legfontosabb partnere, a magyar gazdasági növekedés és a magyar ipar teljesítménye szorosan kötődik a némethez. Magyarországnak ugyanakkor vannak tartalékai a keleti- és déli nyitás következtében, találtak az elmúlt években partnereket, akik vevők a magyar ipar versenyképes termékeire.
    Németországban mérsékelt a növekedés, de ettől függetlenül a magyar ipar köszöni, jól érzi magát - fogalmazott, hozzátéve: ez elsősorban a magyar kis-, és középvállalatok (kkv) munkájának eredménye.