Andrea napja van. | 2024.04.18

Egyiptomi miniszter: a nyomozók nem találtak robbanásra utaló bizonyítékot

2015-11-05 12:39:27

 

Az orosz utasszállító repülőgép Sínai-félszigeti tragédiáját vizsgáló nyomozók egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy robbanás okozta a katasztrófát - közölte csütörtökön a polgári repülésért felelős egyiptomi miniszter.

    Hosszam Kamál közleményében úgy fogalmazott, hogy egyelőre nincs semmilyen bizonyíték vagy adat, amely ezt a feltételezést támasztaná alá. Felhívta a figyelmet arra, hogy a sarm-es-sejki repülőtér továbbra is fogad repülőgépeket, a nap folyamán 23 orosz, nyolc ukrán, három olasz és két szaúdi, továbbá 22 belföldi járat landol a légikikötőben.
    Kamál hangsúlyozta: "a biztonság szavatolása a nemzetközi szabványoknak megfelelően történik Egyiptom repülőterein, amelyek mindegyikét megfelelő időszakonként ellenőrzik az egyiptomi polgári légiközlekedési hatóságok, valamint a nemzetközi vizsgálati szervek. Ezen felül bármilyen szükségesnek bizonyuló további intézkedéssel kapcsolatban együttműködünk az Egyesült Államok szövetségi légügyi hivatalával (FAA), csakúgy mint a brit féllel."
    A politikus nyilvánvalóan Philip Hammond brit külügyminiszter szerda esti nyilatkozatára reagált, miszerint "jelentős a valószínűsége" annak, hogy robbanószerkezet okozhatta az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító repülőgép hétvégi katasztrófáját. Továbbá arra is reagált, hogy a brit kormány teljesen leállította a légi forgalmat Nagy-Britannia és Sarm-es-Sejk repülőtere között, majd példáját követte Hollandia is.
    A brit lépéssel kapcsolatban az éppen Londonban tartózkodó egyiptomi külügyminiszter, Számeh Sukri is csalódottságának adott hangot, mondván: "azt reméltük, hogy megvárják a vizsgálatok eredményeit, és nem vetítik előre az eseményeket".
    Eközben a tárca Kairóban is közleményt adott ki, amely szerint a londoni döntést előzetes konzultáció nélkül hozták, ráadásul annak ellenére, hogy a két ország között - órákkal előtte - magas szintű párbeszédet folytattak.
    Megfigyelők szerint mind Kairó, mind pedig Moszkva számára komoly következményekkel járna, amennyiben igaznak bizonyulna az Iszlám Állam (IÁ) egyiptomi ágának állítása, hogy a dzsihadista szervezet által végrehajtott merénylet okozta a szerencsétlenséget.
    Egyiptom gyengélkedő gazdasága jelentősen függ az országba irányuló idegenforgalomtól, amelynek egyik legfőbb célpontja a Vörös-tenger partján fekvő Sarm-es-Sejk. Moszkva ugyanakkor vehemensen tagadja, hogy bármifajta összefüggés lehet a 224 halálos áldozattal járó katasztrófa és az IÁ szíriai állásai ellen másfél hónapja zajló orosz légi hadjárat között.
    Az orosz elnöki szóvivő, Dmitrij Peszkov a BBC-nek csütörtöki adott nyilatkozatában leszögezte, hogy kizárólag a Sínai-félszigeti légi katasztrófát vizsgáló szakemberek állapíthatják meg a tragédia okát, minden más feltételezés csupán találgatás vagy ellenőrizetlen információ. Hangsúlyozta, hogy a történtek okaival kapcsolatos feltételezésekkel csak a nyomozást végző szakemberek állhatnak elő (megalapozottan), márpedig egyelőre Moszkva nem tud semmilyen, általuk tett bejelentésről.
    Orosz hírügynökségek közben arról számoltak be, hogy 40 négyzetkilométerre szélesítették ki a kutatási területet a gép roncsait és az áldozatok holttesteit kereső szakemberek.
    Tovább szították az eset biztonsági vonatkozásai körüli spekulációkat azon jelentések, amelyek szerint a terrortámadás lehetősége által kiváltott, növekvő nemzetközi aggodalmak miatt leváltották a sarm-es-sejki repülőtér igazgatóját.
    Az al-Jóm asz-Szábe című napilap honlapján ezzel szemben illetékes forrásokra hivatkozva azt írta, Abdel-Vaháb Alit nem leváltották, hanem előléptették, és mostantól a nemzetközi repülőtér üzemeltetéséért felelős műveleti vezető közvetlen munkatársaként fog dolgozni.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány