Emma napja van. | 2024.04.19

Toborzás vádjával hét év börtönbüntetésre ítéltek egy boszniai imámot

2015-11-05 12:37:53

 

Hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte egy boszniai bíróság csütörtökön Husein Bosnic boszniai muszlim főpapot, akit azzal vádoltak, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet számára toborzott harcosokat - számolt be róla honlapján a Nezavisne Novine című boszniai napilap.

    Bosznia-Hercegovina tavaly óta tíz évig terjedő börtönnel bünteti azokat, akik külföldi harcokban zsoldosokként vesznek részt, vagy ilyen harcokra toboroznak, illetve buzdítanak másokat.
    Husein Bosnicot tavaly fogták el 16 társával együtt, akiket azzal gyanúsítottak, hogy szíriai és iraki harcokra toboroztak embereket Bosznia-Hercegovinában.
    Husein Bosnicot, a boszniai ultrakonzervatív szalafista mozgalom vezetőjét a szarajevói bíróság bűnösnek találta abban, hogy 2013 és 2014 folyamán vallási vezetőként nyíltan népszerűsített egy terrorista szervezetet, valamint ilyen csoportokat szervezett, és harcosokat toborzott számukra.
    Az ügyész szerint az imám tevékenységének következményeként legalább hat boszniai állampolgár vesztette életét Szíriában.
    Az elsőfokú ítélet ellen a védelem fellebbezést jelentett be, mert - mint mondták - politikai döntés született, és az államnak nincs joga korlátozni a vallásszabadságot és a vallási tanítások hirdetését, és azokat terrorizmusnak nyilvánítani.
    A boszniai lakosság nagy része muszlim vallású, ám az iszlám mérsékelt ágához tartozik.
    Bosznia-Hercegovinában a múlt hónapban született meg az első, toborzást büntető ítélet, amellyel a vádlottakat egytől három és fél évig terjedő börtönbüntetésre ítélték.
    A szíriai összecsapásokban bizonyítottan több tucat bosznia-hercegovinai állampolgár harcol a szélsőséges iszlám szervezetek oldalán.