Tivadar napja van. | 2024.04.20

Emmi: már számos eredmény látható a fogyatékosságügy területén

2015-11-04 17:51:40

 

Az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően már számos eredmény látható a fogyatékosságügy területén - hangzott el az Országos Fogyatékosságügyi Tanács őszi, szerdai ülésén, amelyről az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága tájékoztatta az MTI-t.

 

    Az államtitkárság közleményében azt írta: az Országgyűlés tárgyalta az Országos Fogyatékosságügyi Programot és a pártok egyöntetűen elfogadták a hosszú távú stratégiát, továbbá elkészült a következő évekre szóló intézkedési terv.
    A tanács tagjai üdvözölték, hogy létrejött a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság, amely "rendkívül fontos fórum az ágazatok közötti egyeztetésben és párbeszédben" - olvasható a közleményben.
    Beszámoltak arról is: az ülésén szó volt arról, hogy folytatódik az úgynevezett kiváltás, azaz a nagy vidéki intézményekben elhelyezett fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációja, kisebb lakóegységekbe költöztetése. Közölték: idén csaknem 7 milliárd forintból 660 fogyatékossággal élő ember költözött át az intézményekből kisebb közösségekbe. Egy jövőre kezdődő uniós program keretében mintegy 3600 fogyatékossággal élő ember hagyhatja el a nagy szociális gondozó intézményeket.
    Kiemelték: az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága a fogyatékosságügy területén intenzív párbeszédre törekszik a szakmai és civil szervezetekkel, a fenntartókkal valamint az érintettek képviselőivel.