Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szlovénia szükség esetén visszahívhatja katonáit a nemzetközi missziókból

2015-11-04 17:30:37

 

A szlovén kormány számos intézkedést készít elő a migrációs válság esetleges kiéleződése esetére, és amennyiben szükséges, a határ védelmére visszahívja katonáit is a nemzetközi missziókból - mondta Andrea Katic védelmi miniszter újságíróknak nyilatkozva szerdán.

     "A hadsereg készen áll, hogy a rendőrség segítségére legyen" - jelentette ki a tárcavezető azokra az intézkedésekre utalva, amelyeket Ljubljana akkor vezetne be, ha Ausztria és Németország korlátozná a migránsok fogadását területén, miközben Horvátország továbbra is a szlovén határra szállítaná a Közel-Keletről útnak indult bevándorlókat.
    "Mindenre fel vagyunk készülve" - mondta. Újságírói kérdésre válaszolva  sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta azt a hírt, hogy Szlovénia a határai megerősítését szolgáló drótkerítést vásárolt volna.     
    A szlovén lapok azonban beszámoltak arról, hogy több parlamenti képviselő is megerősítette: a kormány "kerítést vásárol", ami szerintük teljesen normális megelőző intézkedés. Hozzátették viszont, hogy a technikai akadály felállításának csak akkor van értelme, ha azt "élő erő" is védi.
    A sajtóhírekre, hogy Szlovénia kerítést építhet horvátországi határán, az ellenzék vezetője, Janez Jansa is reagált, aki üdvözölte a Cerar-kormány szerinte "első előrevivő lépését" migráns-ügyben.
    A 24ur című napilap megkeresésére, hogy a kormány vásárolt-e drótkerítést, a kormányhivatal szóvivője arról tájékoztatta a lapot, hogy a lehetséges intézkedésekről nem adhat bővebb tájékoztatást, de elmondta: "a technikai eszközök már rendelkezésükre állnak".