Emma napja van. | 2024.04.19

Regionális együttműködésről, vasútvonal építéséről is szó volt az első szerb-boszniai közös kormányülésen

2015-11-04 15:03:16

 

A térségbeli együttműködés előmozdításáról, valamint a Belgrád-Szarajevó vasútvonal kiépítéséről tárgyalt együttes ülésén a boszniai és a szerb kormány szerdán Szarajevóban.

    Ez volt az első alkalom, hogy az 1992-1995-ös délszláv háború lezárása óta a két kormány közös tanácskozást tartott.
    A Nezavisne Novine című boszniai napilap internetes oldalának beszámolója szerint az ülést követő sajtótájékoztatón Denis Zvizdic, a boszniai minisztertanács elnöke (miniszterelnök) kiemelte: a miniszterek gazdasági, társadalmi és politikai értelemben is meg tudtak egyezni a két ország közös jövőjének irányairól, az egyik legfontosabb közös projekt pedig a Belgrádot Szarajevóval összekötő vasútvonal kiépítése lesz, ami jelentősen hozzájárulhat az egyébként is fontos szerepet betöltő kereskedelmi forgalom növekedéséhez.
    Elhangzott, hogy Bosznia-Hercegovina Szerbia egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, a kereskedelmi forgalom 2014-ben 10,2 százalékkal nőtt az előző évihez képest, és az idei év első felében további 9,4 százalékos növekedés történt.
    Aleksandar Vucic szerb kormányfő az együttes ülés szimbolikus jelentőségéről beszélt a sajtónak. Szerinte nagyon fontos üzenetet közvetít az, hogy az első délszláv forrongások kitörése után 25 évvel a két ország kormánya le tudott ülni egymással. Hozzátette: amellett, hogy Belgrád és Szarajevó azt üzeni, közös jövőben gondolkodik, egyben azt is kijelenti, hogy katasztrofális következményei lennének annak, ha az összeütközésen gondolkodnának.
    A két kormány öt megállapodást is aláírt, ezek közül a legfontosabb a háború alatt eltűnt személyek felkutatására vonatkozik. A két kormányfő elmondta: országaik mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Balkánon soha többé ne legyen háború, és egyik ország sem készül semmilyen fegyveres összecsapásra.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó