Andrea napja van. | 2024.04.18

Ausztria ismét meghosszabbítja a határ ellenőrzését

2015-11-04 14:54:01

 

Ausztria ismét meghosszabbítja a határ ellenőrzését november 15-ig - közölte szerdán Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter az Európai Bizottsággal.

    A szeptember 16. óta érvényben lévő határellenőrzést a tárca már szeptember 24-én, majd október 19-én újra meghosszabbította. A minisztérium azzal indokolta a döntést, hogy a menekültcsoportok sorozatos érkezése miatt a határátkelők biztonsága ellenőrzés hiányában nem garantálható. A tárca szerint a határellenőrzés nélkül az osztrák hatóságok nem tudnának pontos információt szerezni a beutazók ezreinek személyazonosságáról, ezért a belső biztonságot sem tudnák szavatolni.
    Az uniós előírások szerint a belső határokon történő ellenőrzés tíz napig lehet érvényben és legfeljebb hatvan napig hosszabbítható meg, de ennek jóváhagyását az Európai Bizottságtól kell kérelmezni.
    A belügyminisztérium szerdán azt közölte, hogy november elejéig 200 civilszolgálatost bocsát a segélyszervezetek rendelkezésére, és szükség esetén további 1800 főt biztosítanak a menekültügyi helyzet kezelésére. Az intézkedés költségeit az állam viseli.
    A Vöröskereszt tájékoztatása szerint Spielfeldnél nyugodt volt a kedd éjszaka, este 350, szerdán kora reggel 700 menekült tartózkodott az átkelőnél. A menekülteket buszokkal vitték tovább Grazba és más tartományok nagyvárosaiba.
    Szerdán délelőtt 900-an érkeztek Szlovéniából Karintiába, 450 embert már kora reggel a tiroli Kufsteinba szállítottak. A többieket Karintiában helyezik el addig, amíg tovább nem szállítják őket. Este újabb vonatot várnak 450 fővel, őket a klagenfurti vagy a villachi befogadóközpontban szállásolják el. A hatóságok tájékoztatása szerint a karintiai határátkelőnél gyalogosan nem próbálnak meg a menekültek Ausztriába jutni.
    Tirolban szerdán délelőtt háromszázan várták, hogy továbbutazhassanak Németország fele, a tartományból kedden csaknem 450-en utaztak tovább. A tiroli Kufsteinban felállítottak egy harmadik sátrat is, így összesen 1200 menekültet tudnak befogadni.
    Kedden délelőtt 2500-an, szerdán a korai órákban pedig mintegy háromezren vártak az osztrák-bajor határátkelőknél a beutazásra. A német hatóságok közlése szerint hétfőn összesen 5800-an, kedden 4100-an érkeztek Ausztriából Alsó-Bajországba.
    Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) beszámolója szerint a tartományok közül csupán három tölti be az előírt kvótát, Vorarlberg, Bécs és Alsó-Ausztria, ugyanakkor Tirolban például 12 százalékkal, vagyis 617 fővel kevesebb embert fogadtak eddig be az előírtnál. Október eleje óta az állam 1850 befogadóhelyet létesített saját hatáskörben, azonban az Ö1 rádió összefoglalója szerint ez sem változtatott sokat a helyzeten.
    A Die Presse című osztrák lap szerdai kiadása arról számolt be, hogy egy stájerországi település, Wagna szociáldemokrata polgármestere levélben bírálta az osztrák kancellárt. Felrótta, hogy a határ mentén katasztrofális állapotok vannak, és csak azért működik a rendszer, mert lelkes emberek látják el azokat a feladatokat, amelyeket valójában nem nekik kellene. A polgármester szerint a kormány azzal, hogy nem cselekszik, emberéleteket sodor veszélybe, és arra szólította fel a kancellárt, hogy vállalja a felelősségét a kialakult helyzetért.
    Ausztriában idén januártól októberig 63 ezer, míg 2014-ben egész évben 28 ezer, 2013-ban pedig 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be. A kormány év végéig több mint 85 ezer benyújtott kérelemmel számol. A tárca adatai szerint idén októberben adták be a legtöbb, több mint tízezer menekültkérelmet, a legkevesebbet, csaknem háromezret még márciusban nyújtották be.