Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megszigorították a tűzvédelmi előírásokat

2015-11-03 13:30:13

 

A tűzvédelmi előírások szigorításáról döntött a román kormány a péntek esti bukaresti tűzvészvésznek a hatására, amely több mint 30 emberéletet követelt, és több mint száz embernek okozott súlyos sérüléseket.

    A kedden hozott sürgősségi kormányrendelet felhatalmazza a tűzoltóságot, hogy bármilyen nyilvános intézményt, vendéglátó- vagy szórakozóhelyet bezárasson, vagy működtetőit 100 ezer lejig (7 millió forintig) terjedő bírsággal sújtsa, ha nem tartják be a tűzrendészeti előírásokat és a közönség testi épségét veszélyezteti. Eddig ezt csak a működési engedélyeket kiadó polgármesteri hivatalok tehették meg.
    A kormány kedden egy olyan határozatot is elfogadott, amelynek alapján a hatóságok súlyos bírságot szabhatnak ki azokra a szórakozóhelyekre, amelyekben a látogatók száma több mint tíz százalékkal túllépi a működési engedélyben meghatározott maximális létszámot, a tűzrendészeti engedélyekben ugyanis a tömeg függvényében határozzák meg a vészkijáratok számát.
    A keddi kormányülésen döntöttek arról, hogy áldozatonként 5000 lejes (350 ezer forint) gyorssegélyben részesítik a pénteki tűzvész áldozatainak családjait.
    A bukaresti kormány egyébként már a háromnapos nemzeti gyászt hirdető szombati rendkívüli ülésén bejelentette, hogy ellenőrzési kampányt indít az éjszakai szórakozóhelyeken. A romániai klubok többsége azonban önként bezárt, egyes vállalkozók pedig bejelentették, hogy - a törvény által egyébként megkövetelt - vészkijáratokkal, füstérzékelőkkel és automata oltóberendezésekkel fogják felszerelni az általuk működtetett szórakozóhelyet.
    Közben kedden 32-re emelkedett az áldozatok száma, miután reggel belehalt sérüléseibe egy súlyos légúti károsodással és testének több mint felén égési sérülésekkel kórházba került 28 éves lány. A Mediafax hírügynökség összesítése szerint a tűzvész 135 sebesültjét ápolják a bukaresti kórházakban, közülük 18-an vannak életveszélyes, 17-en pedig súlyos állapotban.