Emma napja van. | 2024.04.19

Balog: az egészségügyben legfontosabb a területi egyenlőtlenség felszámolása

2015-11-03 12:33:24

 

Az egészségügyben az elkövetkező időszak legfontosabb feladata a területi különbségek, az esélyegyenlőtlenségek felszámolása - mondta az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten.

 

    Balog Zoltán kiemelte, óriási különbségek vannak az országon belül a ráfordítások tekintetében, ezért a jövőben nem a kórházak és az orvosok érdekeinek kell meghatározniuk a források elosztását, hanem a betegérdekeknek. Hozzátette: bízik abban, hogy ebben lesz előrelépés.
    A Batthyány-Strattmann László születésének évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a miniszter hangsúlyozta, az esélyteremtés nemcsak az egészségügy, hanem a köznevelés vagy a közbiztonság területén is fontos, amihez elengedhetetlen az ágazatközi együttműködés.
    "Fontos cél és feladat, hogy az egészségügyre fordított forintjaink egyenlő mértékben hasznosuljanak, és a finanszírozás rendszere ne virtuális, hanem valós igényeket szolgáljon" - fogalmazott Balog Zoltán.
    Kitért arra, hogy az elmúlt öt évben ötszázmilliárd forint európai uniós és hazai fejlesztési forrás jutott az ágazatra, hozzátéve, hogy nagy feladat lesz az ezekhez a fejlesztésekhez kapcsolódó plusz finanszírozási igény összehangolása.
    A népegészségügy területén számos intézkedés történt az elmúlt időszakban - idézte fel a miniszter, kitérve a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítására, a közétkeztetési rendelet bevezetésére vagy a különböző szűrőprogramok kiterjesztésére. Balog Zoltán elmondta azt is, hogy a várólisták csökkentése érdekében tett intézkedések hatására 1300 beteget sikerült korábban ellátni, és ezt a programot is tovább szeretnék folytatni.
    A miniszter kiemelte, a következő időszak egyik fontos feladata a budapesti egészségügyi ellátás "belső korrekciója" lesz, és ha ez megtörtént, akkor érdemes beszélni az új kórházról.
    Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár rövid köszöntőjében arról beszélt, hogy évről évre egyre több orvost és egészségügyi szakdolgozót terjesztenek fel a különböző szakmai díjakra, és a kitüntetettek olyan személyes példával járnak elől, amelyre nagy szüksége van az országnak és az egészségügyben munkát vállalónak.
    A Vigadóban rendezett ünnepségen az egészségügy területén végzett kivételesen magas színvonalú, példaértékű szakmai és tudományos munkája elismeréseként Semmelweis-díjban részesült Bacskó György, a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet szülészeti és nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa.
    Batthyány-Strattmann László díjat tízen, Pro Sanitate díjat tizenöten, miniszteri elismerő oklevelet szintén tizenöten vehettek át, három miniszteri oklevelet pedig csoport kategóriában osztottak ki.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó