Emma napja van. | 2024.04.19

OGY - Krónika 6. rész (magyar-belga adatcsere-egyezmény, rendvédelmi dolgozók béremelése)

2015-11-03 11:43:05

 

Az Országgyűlés kedden megtárgyalta a Magyarország és Belgium között a minősített adatok cseréjéről szóló egyezményt, majd megkezdte a rendvédelmi dolgozók jövő évi béremeléséről szóló kormányzati törvényjavaslat vitáját.


    Magyar-belga adatcsere-egyezmény

    A Magyarország és Belgium között a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló egyezménnyel kapcsolatos javaslat vitájában Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára jelezte, hogy Magyarország már egy sor európai állammal kötött ilyen megállapodást. Ezekre azért van szükség - mondta -, hogy Magyarország részt vehessen a nemzetközi biztonsági együttműködésben.
    A Fidesz nevében Csöbör Katalin biztosította támogatásáról a javaslatot, felidézve, hogy Magyarország először a visegrádi tagállamokkal kötött ilyen egyezményt.
    Az előterjesztést szintén támogató MSZP-s Horváth Imre azt elevenítette fel, hogy a minősített adat védelméről szóló törvényt 2009-ben, a szocialista kormány alatt fogadták el.
    Ezt követően az elnöklő Jakab István lezárta az általános vitát.
    
    Rendvédelmi dolgozók jövő évi béremelése

    Kontrát: átlagosan 5 százalékkal emelkedik a rendvédelmisek bére jövőre, már 2016-ban fizethető lesz teljesítményjuttatás

    A rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény módosításának fő célja a 2016. január 1-jei illetményfejlesztés szabályainak meghatározása - közölte expozéjában Kontrát Károly belügyi államtitkár.
    Emlékeztetett, a rendvédelmi életpálya kialakításának elsődleges célját a kormány abban jelölte meg, hogy növelje a közszolgálat vonzerejét, a rendvédelmi pálya megtartó képességét és a hivatásos állomány anyagi megbecsültségét. Ezért az év közepén megkezdődött a béremelési folyamat, amellyel öt év alatt 50 százalékkal nőnek az illetmények.
    Tájékoztatása szerint 2016. január 1-jétől évente átlagosan 5-5 százalékos lesz az emelés mértéke egészen 2019. január 1-jéig.
    A javaslat az átlagos 5 százalékos havi illetményemelés mellett lehetővé teszi a teljesítményjuttatás kifizetését is már 2016-ban - közölte az államtitkár.

    Fidesz: a béremelés méltó elismerés a rendvédelmiseknek
    
    Ágh Péter, a Fidesz vezérszónoka hangsúlyozta, hogy a béremelés méltó elismerést jelent a hivatásos állomány tagjainak, erősíti a pályán maradást.
    A kormányzati expozéban elhangzottakat megerősítve elmondta, hogy az idei fizetésemelést követően 2016-tól 2019-ig átlagosan évente 5-5 százalékkal emelkednek a bérek, és így az ötéves folyamat végére az állomány összes tagja esetében a fizetésemelés mértéke eléri az 50 százalékot.
    A kormánypárti politikus egy hosszú távú folyamat eredményének nevezte az új életpályamodellt. Kiemelte azt is, hogy az elmúlt hónapok migrációs nyomása idején a rendvédelmi állomány tagjai kiválóan vizsgáztak.

    MSZP: a béremelés támogatható, de a renvédelmisek terheinek további növelése nem

    Harangozó Tamás MSZP-s vezérszónok arról beszélt, hogy a kormányzati előterjesztés tartalmaz támogatható elemeket, ám több olyan része is van - például a rendvédelmi dolgozók kötelezettségeinek, terheinek növelését célzók -, amelyet elleneznek.
    A szocialista politikus az előremutató elemek közé sorolta, hogy ötpárti egyeztetést tartottak a javaslatról, és üdvözlik a rendvédelmi dolgozók illetményfejlesztésének folytatását. Jelezte ugyanakkor, hogy az 5 százalékos emelés nem az átlagos, hanem a maximális mérték lesz, és kifogásolta továbbá azt, hogy többen is lesznek, akiknek nem nő a bére.
    Az MSZP nem támogatja azokat a rendelkezéseket, amelyek célja a rendvédelmi kar jogkörének bővítése - közölte Harangozó Tamás.

    KDNP: történelmi léptékű a javaslat

    Firtl Mátyás, a kisebbik kormánypárt vezérszónoka kiemelte: a törvényjavaslat történelmi léptékű. Kitért arra, hogy a javaslat előkészítésébe a hivatásos állományt, az érintett érdekképviseleti szerveket is bevonták, és a kezdeményezéseik beépültek az új törvénybe.
    A módosítás előtt az állomány tagjai közül szinte mindenki az új illetményrendszer kidolgozását kérte - jelezte.
    A kormánypárti politikus célként jelölte meg, hogy a pálya vonzerejét növeljék, és kiszámítható, motiváló, új illetményrendszert alakítsanak ki.     
    A cél az volt, hogy illetmény tükrözze a szolgálati a beosztást, és a tapasztalat értékét. A módosítással többlépcsős, összességében 50 százalékos béremelés valósulhat meg, ennek első üteme pedig már meg is történt július 1-vel - mondta.
    A KDNP támogatja a javaslatot - közölte.