Emma napja van. | 2024.04.19

Sárkányrepülővel államhatárt sértő magyar állampolgárt állítanak bíróság elé Kárpátalján

2015-11-03 10:35:24

 

Bíróság elé állítanak Kárpátalján egy magyar állampolgárt azzal a váddal, hogy a nemzetközi repülési szabályokat megszegve motoros sárkányrepülővel többször megsértette Ukrajna légterét - adta hírül a Mukachevo.net munkácsi hírportál.

 

    Az ügyészség társadalmi kapcsolatokért felelős osztálya szerint az ukrán hatóságok kiderítették, hogy az illető Cosmos típusú motoros sárkányrepülőjével, megfelelő engedélyek nélkül, GPS-navigáció használatával Magyarország területéről hétfő éjjel berepült Ukrajnába, majd ugyanilyen törvénysértő módon visszatért Magyarország területére. Később a vádlott ugyanazzal a sárkányrepülővel, ismét engedély nélkül, ismételten berepült Ukrajna területére és leszállt egy megfelelően előkészített helyen az ungvári járási Nagydobrony község határában
    Ukrajna büntetőtörvénykönyve az ilyen bűncselekményeket öt évig terjedhető szabadságvesztéssel és a légi jármű elkobzásával szankcionálja.
    Kárpátalján gyakori jelenség a repülőszerkezetekkel elkövetett államhatársértés. Az ukrán határ uniós országokkal közös szakaszain a csempészek egyre gyakrabban használnak kisrepülőket és motoros sárkányrepülőket. Viktor Nazarenko, az Ukrán Állami Határőrszolgálat vezetője Halmosi Zsolt rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettessel október 19-én Ungváron folytatott megbeszélése után hangsúlyozta, a legsürgősebb feladat a repülőszerkezetek felhasználásával folyó csempészés felszámolása. Idén négy illegális repülőszerkezetet foglaltak le az ukrán határőrök, és az illetékes hatóságok hamarosan különleges intézkedéseket foganatosítanak a légi csempésztevékenység felszámolása érdekében.