Csongor napja van. | 2024.04.16

OGY - Krónika 4. rész (határozathozatalok)

2015-11-03 10:06:41

 

A tavalyi zárszámadásról és a Miniszterelnöki Kabinetiroda személyzetpolitikájával kapcsolatos szabályozásról is döntött kedden a parlament.

 

    
    Jogharmonizációs módosítások közlekedési törvényeknél
    
    Európai uniós jogharmonizációs okokból több közlekedési tárgyú jogszabályt módosított a parlament, a változtatásokat 135 igen és 31 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett hagyták jóvá. 
    Új fogalomként megjelent a szabályozásban a pilóta nélküli légi jármű, vagyis a drón, az ezek üzemeltetésével összefüggő eljárásokra a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala kapott felhatalmazást.
    A módosítás egy másik célja, hogy a hazai jogszabályok megfeleljenek a polgári légi közlekedési események jelentéséről, elemzéséről és nyomon követéséről szóló, november 15-től alkalmazandó európai uniós rendeletnek.
    Újdonság, hogy a légtérhasználati díjak meg nem fizetése esetén megfelelő szankciót, például a légiforgalmi szolgáltatás megtagadásának lehetőségét kell alkalmazni. A módosítás tartalmazza a szükségtelen légvédelmi riasztások költségeinek megtérítési kötelezettségét is.
    Szintén uniós megállapodás miatt módosult a veszélyes áruk nemzetközi belvízi szállításának szabályozása, ez az augusztus 20-i budapesti tűzijáték tűzijátéktesteinek dunai szállításával áll összefüggésben.

    Jóváhagyták a 2014-es zárszámadást

    Az Országgyűlés kedden jóváhagyta a 2014-es költségvetés végrehajtásáról készített kormányzati zárszámadást, amely szerint tavaly az államháztartás pénzforgalmi hiánya 348,5 milliárd forinttal (30,3 százalékkal) a tervezett érték alatt maradt.
    Az államadósság-mutató értéke a 2013-as 76,6 százalékról 2014 végére 74,1 százalékra, 2,5 százalékponttal, ezen belül a központi alrendszer GDP-arányos adóssága 1,1 százalékponttal csökkent.
    Az Állami Számvevőszék a zárszámadásról készített jelentésében megállapította, hogy a központi költségvetés teljesített bevételi és kiadási főösszege nem tartalmaz lényeges hibát, a bevétel és kiadás teljesítési adatai megbízhatóak.
    A nemzetgazdasági minisztérium közlése szerint a kabinet 2014-ben tovább folytatta a kormányzati ciklus elején meghirdetett gazdaságpolitikai céljainak megvalósítását, így a költségvetési hiány alacsony szinten tartását, az államadósság csökkentését, az ország versenyképességének javítását, valamint a foglalkoztatás növelését.
    A tárca felidézte továbbá, hogy az előző évben a növekedés üteme a várakozásokat meghaladó mértékben, 3,6 százalékra gyorsult. Ezzel Magyarország az Európai Unióban a harmadik, a visegrádi országok közül pedig az első helyen végzett, elérve így a válság előtti szintet - fogalmaztak.
    A képviselők 113 igen szavazattal, 60 nem ellenében fogadták el a zárszámadást.

    Módosították az MFB-törvényt

    A parlament kedden rögzítette, hogy az uniós rendeletek alkalmazásakor a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) előtt nem minősülnek ügyfélcsoportnak azok, akik kizárólag a pénzintézettel fennálló kapcsolatukra tekintettel képeznének egyetlen kockázati tényezőt.
    Az MFB-t érintő törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a pénzintézet speciális jogállása és ahhoz kapcsolódó feladatai miatt az uniós forrásokból finanszírozott kitettségekhez 0 százalékos kockázati súlyt rendeljen. 
    A változtatásokat 118 igen szavazattal, 55 nem ellenében hagyták jóvá a képviselők. 

    A Miniszterelnöki Kabinetiroda személyzetpolitikájával kapcsolatban módosított törvényt a Ház
    
    A közelmúltban létrejött új minisztérium, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda személyzetpolitikájával, igazgatási-szervezési működésével kapcsolatban módosított jogállási törvényeket a parlament.
    A 111 igen szavazattal, 60 nem ellenében elfogadott szabályok alapján a Miniszterelnöki Kabinetirodán dolgozókra nem vonatkozik az a korlát, amely szerint a tárgyévben munkaszerződéssel foglalkoztatottak aránya együttesen nem haladhatja meg az éves átlagos statisztikai állományi létszám tíz százalékát.
    A törvénymódosítás azt is rögzíti, hogy az általános politikai koordinációért felelős miniszter - vagyis a kabinetiroda vezetőjének - tárcájánál miniszterelnöki főtanácsadói, miniszterelnöki tanácsadói, a miniszteri kabinetben pedig miniszteri főtanácsadói és miniszteri tanácsadói munkaköröket létesíthet.
    A kormányfő tevékenységéhez, illetve a kormánydöntések előkészítéséhez közvetlenül kapcsolódó feladatok ellátása esetében a miniszterelnöki főtanácsadói, miniszterelnöki tanácsadói posztok politikai főtanácsadói, illetve tanácsadói munkakörré minősíthetők.
    Azt is egyértelműsítették, hogy a miniszterelnöki biztosok titkársága vagy a Miniszterelnökségen, vagy a Miniszterelnöki Kabinetirodán működik.
    A kabinetiroda feladatkörébe utalták a kormányfő hivatalos külföldi utazásainak megszervezését is.
    Emellett a kormánytagok jogállásáról szóló törvényben rögzítették, hogy a kormányfő a miniszterelnöki megbízottat feljogosíthatja a miniszterelnöki főtanácsadói megnevezés használatára.