Andrea napja van. | 2024.04.18

NGM: Magyarország dobogós helyen van a külkereskedelem bővülésével

2015-11-03 07:17:52

 

Az első nyolc hónapban bő 24 százalékkal, 1,2 milliárd euróval, 5,3 milliárd euróra nőtt Magyarország külkereskedelmi többlete az előző év hasonló időszakához képest, ez a növekedési ütem az uniós országok között dobogós helyezésnek számít - mondta Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden a KSH legfrissebb adatait kommentálva.

 

    Hozzátette: a magyar külkereskedelem csaknem 80 százaléka az Európai Unióba irányul, ezen belül Németország a legfontosabb partner. A magyar export azonban nő olyan nem hagyományos piacok irányába is, mint Mexikó, Brazília, Dél-Korea, vagy Japán - sorolta.
    Az uniós országok között az 5,3 milliárdos többlettel biztosan az első hat ország között van Magyarország - tette hozzá.
    Az idei év sikerágazata a járműgyártás, de emellett egyre kiegyensúlyozottabb a magyar ipar szerkezete, és a gyógyszeripar is újra a "régi fényében ragyog" - mondta. Tavaly és idén olyan beruházásokat helyeztek üzembe, ami megnövelte ennek az iparágnak a teljesítményét, egyes gyógyszergyárak gyógyszerelosztó központokat hoztak létre az országban, és a gyógyszerkereskedelem viszonylag állandó teljesítményt nyújt - ismertette.
    Szavai szerint a friss adatok alapján az eddigi rekordot meghaladó lehet az idei külkereskedelmi többlet, amiben a tartósan alacsony olajár is segít.