Tivadar napja van. | 2024.04.20

A "hülyeség" pszichológiájáról végeztek kutatást az ELTÉ-n

2015-11-02 11:41:14

 

A "hülyeség" pszichológiájáról végeztek kutatást az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen (ELTE) - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő délelőtti műsorában.

 

    Aczél Balázs, az egyetem adjunktusa elmondta, a "hülyeség" fogalmának a pszichológia nyelvére való lefordítását célul kitűző kutatás azt vizsgálta, hogy az emberek mely helyzetekben, milyen viselkedési formák leírására használják a kifejezést.
    "Erről furcsamód a pszichológia eddig semmit nem tudott, nem voltak ilyen vizsgálatok" - hangsúlyozta a kutató.
    A kutatáshoz internetről összeszedett történeteket is felhasználtak, valamint hallgatókat kértek meg, hogy írjanak naplót a mindennapokban tapasztalt "hülyeségekről". A feljegyzéseket és történeteket 150 "bírának" adták ki, akik 90 százalékban megegyeztek egymás között abban, hogy egy-egy helyzetben használnák-e a kifejezést vagy sem.
    Az eredmények szerint a kifejezést például akkor alkalmazzák az emberek, amikor valaki magabiztos olyan dologban, amelyekhez igazából nincs megfelelő képessége, tehetsége vagy tudása. Ilyen például, amikor valaki ittasan vezet - magyarázta Aczél Balázs.
    Hozzátette: a kifejezés használatának érdekessége az is, hogy szándékosan nem lehet "hülyeséget" csinálni, az emberek megítélése szerint a "hülyeség" nem lehet célvezérelt viselkedés eredménye.