Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tűzvész pusztított egy bukaresti klubban, 26 ember meghalt

2015-10-31 07:23:34

A klubhoz hat tűzoltóegység és sok mentő érkezett. A mentőautók 88 embert szállítottak kórházba, de sokan, akik könnyebb sérüléseket, vagy füstmérgezést szenvedtek, taxikkal, vagy ismerősök autóival mentek különböző kórházakba. A baleset sérültjeinek száma a 120-at is meghaladhatja.
    A Colectiv nevű szórakozóhely, ahol a tragédia történt, a román főváros központjában, a Tabacarilor utcában van.
    A klubban mintegy ötszáz fiatal vett részt egy rockkoncerten. Bár az első hírek robbanásról szóltak, utóbb egyes hírtelevíziók a szemtanúk tanúvallomása alapján azt közölték, hogy egy szikra gyújtotta meg a színpad körüli hangszigetelő díszletelemeket, más szemtanúk pedig azt állították, hogy a színpadon használt pirotechnika okozott tüzet, amely pillanatok alatt tovaterjedt a zsúfolt teremben.
    Raed Arafat, helyettes államtitkár, a román rohammentő-szolgálat alapítója a helyszínen rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta: a legtöbb halottnál nem volt személyazonossági igazolvány. Az áldozatok azonosítása érdekében a hozzátartozóknak megadtak egy telefonszámot, amelyen az eltűntekről tehetnek bejelentést. 
    A helyettes államtitkár elmondta: a helyszíni mentés befejeződött, a bukaresti kórházakban azonban nagyon nehéz helyzet alakult ki, mivel az intenzív osztályok túlterheltek, és olyan kórházakba is érkeztek sebesültek, ahol nincs megfelelő felszerelés az égési sérülések ellátására. 
    A szórakozóhelyet egy régi ipari létesítményből alakították ki. A helyszíni jelentések szerint az áldozatok magas számát az is magyarázhatja, hogy nehéz volt kijutni az épületből. Az áldozatok többsége fiatal.
    A belügyminisztériumban vörös riasztást adtak ki, amely azt jelenti, hogy a hatóságok bármilyen kórházi intézményt vagy szükséges szállítóeszközt igénybe vehetnek.
     Klaus Iohannis román államfő Facebook-üzenetben adott hangot megdöbbenésének, és részvétét fejezte ki az áldozatok családjának, arról biztosítván őket, hogy a hatóságok mindent megtesznek a bajbajutottakért.