Tivadar napja van. | 2024.04.20

Projektzárás a Szendi Szociális Szövetkezetnél

2015-10-30 15:08:13

SAJTÓKÖZLEMÉNY A TÁMOP-2.4.3.d.1-13/1 projekt zárásáról

„Szociális gazdaság fejlesztése – Az önfenntartást célzó szociális szövetkezet támogatása konvergencia régiónkban” címmel Európai Uniós projektet indított, a Szendi Esély Nonprofit Szociális Szövetkezet , Rakacaszenden. A szövetkezet, az Európai Únió leghátrányosabb régiójában, - Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol legkevesebb 70 ezer roma származású ember él, 95% mélyszegénységben – fejti ki tevékenységét.

A projekt 2015. március 20. és 2015.10.30.között valósult meg. Célkitűzésünk közé tartozik a szegény sorsú leszakadó rétegek felzárkoztatása. A periferizálódott rétegek piaci szerepvállalásának megteremtése. Az egzisztenciálisan leszakadt csoportok piaci termelőként és fogyasztóként történő megjelenésének biztosítása. A projekt célcsoportja a 18 életévet betöltött, saját felemelkedésében aktív szerepet játszó hátrányos helyzetű magyar állampolgár.

Hat fő felvételére került sor, és a tevékenységhez szükséges termelő- és informatikai eszközöket beszereztük. A képzés keretén belül ezek használátára a kollégákat kiképeztük. A szövetkezet munkatársait a képzés alkalmassá teszi futárpostai, kiadói, szokszorosítás, fénymásolás- és egyéb irodai tevékenységek elvégzésére.

A termelő tevékenység végzése nyomán a a szövetkezet önfenntartóvá válik, oly módon, hogy a bevételből kitermeli a működéshez szükséges költségeket, valamint alkalmazottak bérét. A támogatott képzés során a szövetkezet önfenntartó tevékenységének végzését alapozzuk meg. A szövetkezet humán erőforrásának a fejlesztéséhez képzéseket szervezünk, és az alkalmazottak egyre szélesebb tevékenység ellátására és családjuk eltartására képesek.