Auguszta napja van. | 2024.03.29

Gyengült a svájci konjunktúramutató októberben

2015-10-30 09:09:00

 

Enyhén gyengült a svájci konjunktúramutató októberben, de továbbra is közel áll a 100 pontos sokéves átlaghoz, ami a svájci frank erősödésétől megrázott gazdaság stabilitásáról tanúskodik.

 

    Az ország vezető gazdaságkutató intézete, a zürichi Konjunkturforschungsstelle (Kof) hat hónapra előretekintő októberi konjunktúramutatója 0,5 ponttal, 99,8 pontra esett a szeptemberi felülvizsgált, és 0,1 ponttal lefelé módosított 100,3 pontról. Elemzők némileg magasabb értékre, 100 pontra számítottak. Tavaly októberben 99,5 ponton állt az index.
    A pénzügyi szektor, az építőipar, a szálloda- és a vendéglátóipar negatívumait nem tudták ellensúlyozni a fogyasztás növekedéséből, a feldolgozóipar stabil alakulásából és az exportlehetőségek bővüléséből származó kedvező fejlemények, ami összességében a konjunktúramutató csökkenéséhez vezetett.
    Bár a svájci vállalatok versenyképessége tovább csökkent októberben, a valamivel kedvezőbb nemzetközi helyzet előnyükre vált. Ennek köszönhetően üzleti helyzetük kissé javult, ami termelési, nyereségi és foglalkoztatási mutatóikban is tükröződött.
    Az exportorientált svájci gazdaságnak alkalmazkodnia kellett a frank felértékelődéséhez, miután január közepén a svájci nemzeti bank váratlanul eltörölte a frank 1,20 euróban rögzített árfolyamküszöbét. A jegybanki döntés hatására a frank árfolyama jentősen erősödött az euróhoz képest, ami félelmeket keltett az exportorientált vállalatokban, hogy visszaszorulhatnak az euróövezeti piacaikról.
    Az idei első negyedévben a svájci GDP 0,2 százalékkal zsugorodott az előző negyedévhez képest, és ezzel 2011 harmadik negyedéve óta először jelzett visszaesést. A második negyedévben viszont növekedett a svájci gazdaság teljesítménye: a bruttó hazai termék negyedéves összevetésben 0,2 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 1,2 százalékkal bővült.