Auguszta napja van. | 2024.03.29

ÁSZ: a számvevőszék nem ellenőriz párt követelései alapján

2015-10-29 15:32:32

 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem folytat ellenőrzéseket politikai pártok, vagy bármely más szervezetek követelései alapján - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel arra reagálva, hogy a Párbeszéd Magyarországért (PM) napközben azt közölte, rendkívüli számvevőszéki ellenőrzést követelnek a milánói világkiállítás magyar pavilonja ügyében.

 

    A számvevőszék közleményében emlékeztet, az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerveként - saját maga által előre meghatározott ellenőrzési terve mellett - az Országgyűlés döntése, illetve a kormány felkérése alapján is végezhet ellenőrzéseket, politikai és más szervezetek követelésére ugyanakkor nem.
    Kiemelik azonban, hogy a megkereséseket, kezdeményezéseket és bejelentéseket figyelembe veszik ellenőrzési gyakorlatuk tervezése során.
    Az ÁSZ emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a számvevőszék nem nyomozó hatóság, vagy bíróság és nem végezhet rendkívüli ellenőrzéseket.
    Barabás Richárd, a PM szakszóvivője, az Index hírportál cikkére hivatkozva azt írta, beigazolódott a gyanú, miszerint Szőcs Géza irányításával a magyar pavilon körüli szerződések "milliárdos pénzkifolyatást, Fidesz-közeli bizalmi emberek pénzelését takarják".