Emma napja van. | 2024.04.19

Lázár: erősíteni kell a Városliget parkfunkcióját, megújulhat a Nyugati pályaudvar

2015-10-29 13:42:11

 

A kormány rögzítette a Liget-projekt első részének tartalmát, ennek legfontosabb része a Városliget parkfunkciójának erősítése - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszámolt, hogy a Nyugati pályaudvar ugyancsak megújulhat.

 

    Baán Lászlótól, a Liget-projekt miniszteri biztosától legfőképpen egy kertépítészeti ötletpályázat kiírását várja a kabinet a Liget parkfunkciójának erősítése érdekében - mondta a tárcavezető.
    A Liget-projekt részeként - ismertette - megépülhet az új nemzeti galéria és a Magyar Zene Háza a Városligetben, ahová a kormány a Néprajzi Múzeumot is elköltöztetné, de utóbbival kapcsolatban az első tervpályázatokat érvénytelenítették, és új tervkoncepció kiírására adtak felhatalmazást. Megújulhat továbbá a Vajdahunyad vára, az állatkert, a Közlekedési Múzeum, valamint a Szépművészeti Múzeum, és újjáépülhet a Városligeti Színház - sorolta. Jelezte ugyanakkor, hogy nem épül meg a Városligetben a fotográfiai és az építészeti múzeum.
    Az új projekt, a "Liget 2" a tervek szerint arról szólna - folytatta -, hogy rehabilitálnák a Nyugati pályaudvar és a Városliget közötti területet. Ezzel kapcsolatban azt javasolja Lázár János, hogy a kormány döntsön a pályaudvar teljes rekonstrukciójáról. A MÁV-tól pedig a kezelésében lévő, a Nyugati mögött található és a Városligetig terjedő lerobbant területek megújítását, zöldfelületté alakítását várják úgy, ahogyan azt Finta József építész megálmodta - mondta Lázár János.
    Emellett azt is tudatta, hogy ötletpályázatot írnak ki egy Csontváry-múzeumra.
    Arra a kérdésre, hogy miért vette meg az állam a budapesti Párisi Nagyáruházat, korábbi nevén a Divatcsarnokot, Lázár János azt felelte: azért éltek az elővásárlási joggal, mert nem akarták, hogy az épület "ebek harmincadjára" jusson.
    Kérdésre elmondta: a nemzetgazdasági miniszter felhatalmazást kapott a családi otthonteremtési kedvezmény keretének megemelésére.
    Több részből álló programot indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma Makovecz Imre építész szellemi hagyatékának ápolása érdekében - jelentette be Lázár János. Ennek keretében létrejön egy kutatóintézet az életmű gondozására, de a program tartalmazza a meglévő Makovecz-épületek felújítását és a befejezetlenül maradt tervek befejezését.
    Lázár Jánost arról a sajtóhírről is kérdezték, amely szerint a kormányfő bizalma megrendült volna benne. Közölte: energiáit a munkái kötik le, így nincs ideje "politikai párton belüli lökdösődésre, vagy politikai szappanoperákban való részvételre". Hozzátette: a fideszes politikustársainak az az érdeke, hogy hagyják dolgozni, "jó lenne, ha leállnának, és hagynának dolgozni, mert szerintem a munkám nagymértékben megalapozhatja azt, hogy 2018-ban a Fidesz meg tudja tartani a választók bizalmát".
    A tájékoztatón a miniszterhez kérdést intézett Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője is az Illatos út kármentesítésével kapcsolatban. Arra várt választ: felszabadítható-e arra 6 milliárd forint.
    Lázár János úgy felelt: a kormány eddig 1,5 milliárd forintot biztosított a káros anyagok elszállítására. Problémának ítélte, hogy a terület magántulajdonban van. Ugyanakkor készségéről biztosította az érintetteket arra, hogy a kormányhivatal vezetője és a felügyelő államtitkár egyeztessen a kérdésről a felszámoló bevonásával.