Csongor napja van. | 2024.04.16

Kormány-gazdaság Lázár megerősítette, hogy az állam eladja OTP-részvénypakettjét

2015-10-29 12:13:44

 

Lázár János miniszter megerősítette, hogy a kormány értékesíteni kívánja az állam tulajdonában lévő OTP-részvényeket.

    A Miniszterelnökség vezetőjétől csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt kérdezték, hogy valóban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) 5 százalékos részvénypakettjét értékesítik-e, amire a politikus azt válaszolta: "ez valóban a magyar állam tulajdonában lévő pakettet jelenti, amelyet a kormány értékesíteni kíván".
    A befolyó pénzt pedig beruházásokra, az ország fejlesztésére tervezik fordítani - közölte a tárcavezető.
    Jelezte ugyanakkor, hogy mivel a sajtótájékoztató az ajánlattételi időszakban zajlik, nem tud érdemi nyilatkozatot tenni, de várhatóan délután a fejlesztési tárca közli majd a részleteket.
    Azt is megkérdezték Lázár Jánostól, hogy az OTP-részvénycsomag eladása hogyan illeszkedik abba a kormányzati célkitűzésbe, hogy a magyar bankrendszer minimum 50 százaléka magyar nemzeti tulajdonban legyen. "Már ezen az 50 százalékon túl vagyunk, és nem befolyásolja ezt" - felelte a miniszter, aki jelképesnek nevezte az állam részesedését az OTP-ben.
    A tranzakció időzítését firtató kérdésre azt mondta: az MNV nemcsak a kezelésében lévő, üresen álló állami ingatlanokat akarja értékesíteni, hanem megvizsgálta azokat az úgynevezett holt vagyoni eszközöket is, amelyek értéket képviselnek, ám nem bevételtermelési eszközök. Ebben a sorban merült fel az OTP-pakett eladása más vagyontárgyakkal egyetemben - közölte Lázár János.
    Megerősítette, hogy ha az értékesítés megvalósul, a bevétel a költségvetés beruházási alapjába kerül.