Gedeon napja van. | 2024.03.28

A fellebbviteli bíróság is felmentette a Femen-aktivistákat a párizsi Notre-Dame megrongálásának vádja alól

2015-10-29 10:51:19

 

A párizsi fellebbviteli bíróság felmentette csütörtökön a Femen nőjogi szervezet nyolc aktivistáját a Notre-Dame-katedrális egyik harangja megrongálásának vádja alól, s ezzel megerősítette az egy évvel ezelőtti elsőfokú döntést.

 

    A katedrális biztonsági szolgálatának két alkalmazottját - akik erő alkalmazásával távolították el az aktivistákat az épületből - felfüggesztett ezer, illetve ötszáz eurós pénzbüntetésre ítélték, amiért a szervezet három tagjával erőszakosan viselkedtek, egy harmadik alkalmazottat viszont felmentettek.  
    A nőket a párizsi büntetőbíróság 2014 szeptemberében már felmentette, de az ügyészség fellebbezett a döntés ellen.
    A bírók szerint nem volt elégséges bizonyíték arra, hogy a kárt a tüntetők okozták, amikor XVI. Benedek pápa lemondását "ünnepelték" félmeztelenül a leghíresebb francia templomban. Eredetileg kilenc aktivista ellen indult eljárás, de egyikük az elmúlt évben meghalt.
    A fiatal nők 2013. február 12-én turisták között elvegyülve, hosszú télikabátban érkeztek a székesegyházba, amit levettek magukról a Notre-Dame fennállásának 850 éves alkalmából készült, átmenetileg a főhajóban kiállított új harangok előtt. Ezt követően fadarabok segítségével megszólaltatták a harangokat, s közben  angolul azt kiabálták: Pope no more (Soha többé pápát!). Meztelen felsőtestükön és a hátukon a következő feliratok voltak láthatók: No homophobie (Nem a homofóbiára!), Crise de la foi (A hit válsága), Bye bye Benoit! (Viszlát, Benedek!).
    Az ügyészség ezer eurós pénzbüntetés kiszabását kérte minden aktivistákra, és felfüggesztett bírságot a biztonsági őrökre.
    A rendőrségi jegyzőkönyv szerint az aranylevelekkel beborított Marcel nevű harang felületén több mint egy centiméter széles nyomot hagytak az ütések. A Femen tagjai a per során vitatták, hogy ők okozták a sérülést, mivel a fadarabokat, amelyekkel a harangokat megszólaltatták, előzetesen filccel borították be.