Tivadar napja van. | 2024.04.20

Koszovó-belpolitika A koszovói elnök a Belgrád-Pristina-megállapodás alkotmánybírósági felülvizsgálatát kéri

2015-10-29 09:32:09

 

Atifete Jahjaga koszovói elnök annak a Pristina és Belgrád közötti megállapodásnak az alkotmánybírósági felülvizsgálatát kéri, amely miatt az ellenzék több mint egy hónapja akadályozza a pristinai parlament munkáját - számolt be róla pristinai forrásokra hivatkozva a szerb sajtó csütörtökön.

    A koszovói ellenzéki pártok azt követelik Isa Mustafa kormányfőtől, hogy vonja vissza aláírását egy Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról. Jóllehet a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló egyezményt nem hozták nyilvánosságra, a tiltakozók szerint túl sok jogot biztosít a koszovói szerb kisebbségnek. Emiatt az ellenzék fütyüléssel, tojásdobálással és könnygázpalackok aktiválásával akadályozta meg már többször a törvényhozás munkájának folytatását.
    Atifete Jahjaga a napokban tárgyalt az összes parlamenti párt vezetőjével, és a beszámolók szerint arra a döntésre jutott, hogy a kérdéses megállapodásról az alkotmánybíróságnak kell döntenie. Az információk szerint a koszovói elnök azt is kérni fogja a kormánytól, hogy amíg nem születik meg az alkotmánybírósági döntés, függesszék fel a megállapodást, és folytatódjon a parlament munkája. A pristinai Express című lap szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy az ellenzék megelégszik-e majd a megállapodás felfüggesztésével, és felhagy-e a törvényhozás munkájának akadályozásával.
    Isa Mustafa miniszterelnök kijelentette: kormánya támogatja a köztársasági elnök kezdeményezését, és tiszteletben fogja tartani az alkotmánybírósági döntést.
    A többségében albánok lakta Koszovó 2008-ban egyoldalúan mondta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, és Koszovót továbbra is saját déli tartományának tekinti. A kapcsolat normalizálása érdekében Brüsszelben már több megállapodás is született a két fél között, de korábban egyik sem váltott ki ekkora ellenállást Pristinában.