Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Fed nem változtatott az irányadó kamaton 

2015-10-28 19:56:37

Nem változtatott az irányadó kamat 0-0,25 százalékos szintjén az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán. 

    A kamattartó döntés megfelelt a többségi piaci várakozásoknak.
    A testület 9-1 arányban szavazott a kamattartás mellett. A Richmond Fed elnöke, Jeffrey Lacker már a második alkalommal tette le a voksát egy 25 bázispontos emelés mellett. A szeptemberit megelőző öt ülésen a testület még egyhangúlag a kamattartás mellett szavazott. 
    A FOMC a mostani kamattartó döntés indoklásában változatlanul kedvező véleményt alkotott az amerikai gazdasági növekedés kilátásairól, a növekedés mértékének jellemzésére pedig a már megszokott "mérsékelt ütemű" kifejezést alkalmazta.
    A Fed a döntés indoklásából ezúttal azonban elhagyta a világgazdasági fejlemények növekedést fékező hatására, valamint az inflációra, mint a kamatemelést gátló tényezőre a korábbi szövegekben tett utalást. 
    Az előző, szeptemberi kamatdöntés indoklásában a Fed még külön kiemelte, hogy "a világgazdasági és a nemzetközi pénzpiaci fejlemények kockázatot jelenthetnek az amerikai gazdaság növekedési kilátásaira és az inflációs várakozásokra". Azt a kitételt azonban, hogy "szoros figyelemmel követjük a világgazdasági és nemzetközi pénzügyi fejleményeket", az előzőhöz hasonlóan a mostani dokumentumban is alkalmazta a testület.
    A döntés indoklásában a Fed kiemelte a lakossági kiadások és a vállalati tőkeberuházások "erőteljes" növekedésének kedvező hatását, de megelégedésének adott hangot az ingatlanpiaci forgalom alakulását illetően is. 
    Az infláció alakulására vonatkozóan a Fed a mostani indoklásban bizakodó hangot ütött meg annak ellenére, hogy ez továbbra is elmarad a hosszú távú céltól. Az alacsony infláció elsősorban az energiaárakra és a nem energiaipari importra vezethető vissza - mutatott rá. 
    A FOMC a foglalkoztatás növekedési ütemének lassulása és a munkanélküliségi ráta stabilizálódása okán kifejezte reményét a munkaerőpiaci helyzet további javulására. A valószínű további javulás egyik meggyőző jeleként kiemelte, hogy a rendelkezésre álló munkaerő kihasználatlanságának mértéke jelentősen csökkent. 
    Az előző, szeptemberi kamatdöntő ülésekhez képest tehát a FOMC álláspontjában bekövetkezett leglényegesebb változás az, hogy érzékelhetően enyhültek a testület aggályai a világgazdasági helyzet és a nemzetközi pénzpiaci turbulencia hátrányos amerikai gazdasági következményeit illetően. Ennek szellemében pedig a testület a mostani indoklásban egyértelmű jelzést tett arra, hogy a következő ülésen már érdemben foglalkozik a kamatemelés megkezdésének a lehetőségével. 
    A Fed illetékesei az idei év elején tettek először utalásokat a monetáris szigorítás lehetséges megkezdésére valamikor az év vége felé. Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed 2008 decembere óta tartja gazdaságösztönző céllal zéró közeli szinten az irányadó kamatot.
    A Fed monetáris döntéshozó testülete, a FOMC legközelebb december 15-16-án tart kamatdöntő ülést.
http://www.federalreserve.gov/newsevents/press/monetary/20151028a.htm