Andrea napja van. | 2024.04.18

EU-büdzsé - Indulhat az egyeztetés az uniós intézmények között a jövő évi költségvetésről

2015-10-28 18:38:25

 Miután az Európai Parlament elfogadta szerdán a saját javaslatát az Európai Unió jövő évi költségvetéséről, az EP által végrehajtott módosítások pedig a tagállamok kormányait tömörítő miniszteri tanács számára nem elfogadhatóak, egyeztetés kezdődik a két intézmény között, melyek célja az EP és a tanács változatainak összebékítése.

    A tanács közleményben aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az EP jelentősen túllépte azokat a keretszámokat, amelyeket az állam-, illetve kormányfők fektettek le 2013 elején a 2014 és 2020 közötti pénzügyi időszakra vonatkozólag.
    A tanács szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni a korábban meghozott döntéseket, amelyek gátat szabnak a költekezésnek, valamint a tagállamokra nehezedő pénzügyi nyomástól és költségvetési korlátoktól sem szabad eltekinteni.
    "Emellett bölcs dolog volna pénzügyi tartalékot képezni váratlan események és pénzügyi szükséghelyzetek esetére, ezért (a tanács) arra kéri a parlamentet, tegyen különbséget a kívánatos és az elengedhetetlen intézkedések között" - tudatta közleményében a tanács.
    Három fideszes EP-képviselő, Deutsch Tamás, Deli Andor és Erdős Norbert szintén közleményben tudatta: az EP a tanácsnál 4,2 euróval több kötelezettségvállalást és 4,3 milliárd euróval több kifizetést tenne lehetővé jövőre az uniós költségvetés számára.
    "Az Európai Parlament kiemelten támogatja azon összegek emelését, amelyek hozzájárulhatnak a migrációs válság megoldásához" - tudatták a politikusok. Az EP szerint az uniónak jövőre 157,4 milliárd euró értékben kellene kötelezettségeket vállalnia, és 146,4 milliárd eurót kellene kifizetnie.
    A fideszes politikusok emellett azt is fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy Magyarország a jövő évi uniós költségvetés egyik nyertese.
    Deutsch hangsúlyozta, hogy sikerült megvédeni a kohéziós pénzeket, mert már a költségvetési bizottság is nagy arányban leszavazta azokat a javaslatokat, amelyek 20 százalékkal csökkentették volna a kvótákat ellenző országoknak a regionális alapból járó forrásokat.
    A vajdasági Deli Andor arra hívta fel a figyelmet, hogy a tanács a tagjelölteknek, így Szerbiának és közvetetten a Vajdaságnak is folyósított előcsatlakozási alapot is megvágta volna, de a fideszes küldöttség javaslataival sikerült emelni az erre fordítandó összegeket.
    Erdős Norbert azt emelte ki, hogy az EP a magyar érdekekkel összhangban igyekszik megvédeni a mezőgazdasági forrásokat a tanács által indítványozott csökkentéstől.
    Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának képviselője, és Gál Kinga fideszes EP-képviselő azt tudatta: a költségvetés parlamenti változatának megszavazásával a támogatandó projektek listáját is elfogadta a parlament, s ezek között kettejük Sokszínű Európa elnevezésű projektje is szerepel.
    A javaslat lényege, hogy többnyelvű kulturális, oktatási és képzési céllal létrejövő programok kapjanak támogatást, olyan európai régiókban, ahol a nemzeti kisebbségek jogai máig a háttérbe szorulnak - közölte Gál és Csáky.
    Az EP és a tanács egyeztetésein három hét áll rendelkezésre, hogy nézeteltéréseiket, a költségvetési vágyakat és a pénzügyi lehetőségeket összhangba hozzák. Ha sikerül megállapodni, akkor az EP-nek és a tanácsnak azonos formában kell elfogadnia a kompromisszumos költségvetést, hogy megszülethessen az Európai Unió 2016-os büdzséje.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány