Andrea napja van. | 2024.04.18

Hagyó-per - Az ügyész a tizennegyedrendű vádlott felmentését indítványozta

2015-10-27 15:39:51

 

Az ügyész a tizennegyedrendű vádlott, a BKV Zrt. egykori humánpolitikai igazgatója vád alóli felmentését indítványozta perbeszédében a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen folyó per keddi tárgyalásán, a Kecskeméti Törvényszéken.

 

    Homonnai János ügyész hangsúlyozta: a tizennegyedrendű vádlott úgy maximalizálta a munkaviszonya megszüntetéséhez és a nyugdíjazásához kapcsoló járandóságait, hogy egyes esetekben szabálytalanul, a BKV belső szabályait megsértve járt el. 
    Kétséget kizáró módon azonban szerinte nem bizonyítható, hogy az egykori humánpolitikai igazgató akár a közös megegyezést aláíró Antal Attila harmadrendű vádlottat, akkori vezérigazgatót, akár a továbbfoglalkoztatását biztosító Balogh Zsolt negyedrendű vádlottat a munkaviszony megszüntetése vagy fenntartása körébe tartozó lényeges tény vonatkozásában tévedésbe ejtette vagy tévedésben tartotta volna.
    Hozzátette, hogy a tizennegyedrendű vádlott számára kedvező járandóságok megszerzéséhez hozzájárult a közlekedési vállalatnál akkor kialakult munkajogi gyakorlat és a kulcsvezetők leváltásának előkészítetlen folyamata. 
    Mindezekre figyelemmel az ügyész bejelentette: végindítványában kezdeményezni fogja, hogy a Kecskeméti Törvényszék a tizennegyedrendű vádlottat bizonyítottság hiányában mentse fel az ellene emelt vád alól.
    A vádirat szerint az ügy tizennegyedrendű vádlottja, aki több mint három évtizede dolgozott a közlekedési vállalatnál, 2008. január 24-én megállapodást kötött Antal Attilával, a BKV Zrt. akkori vezérigazgatójával munkaviszonya 2008. december 31-ével, közös megegyezéssel történő megszüntetésére.
    Az egykori humánpolitikai igazgatónak 2008. március 25-én engedélyhez kötött egyéb jutalom jogcímén 16,4 millió forintot, 14 havi végkielégítés jogcímén 69,8 millió forintot, azaz összesen bruttó 86,2 millió forintot fizettek ki. A nettó több mint 51 millió forintot átutalták.
    A vádlott a kifizetést megelőzően, 2008. március 20-án nyugdíjjogosulttá vált, de mint kiderült a per során, továbbfoglalkoztatták a közlekedési vállalatnál.
    Homonnai János perbeszédében részletesen indokolta a BKV Zrt. által kötött kommunikációs szerződések anomáliáit és törvénytelenségeit. Azt mondta, a szerződéseket szinte minden esetben Hagyó Miklós munkatársai kérésére, javaslatára kötötték meg a kedvezményezettekkel. A vállalkozási szerződésnek álcázott, valójában támogatási szerződések révén jutott hosszú időn keresztül komoly bevételhez a vádban szereplő Európa Kht., a Honeymood Kft., a Vision Consulting Kft. és a Relatív Reklámügynökség Kft. is.
    Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró közölte, az ügyész perbeszédét a tervek szerint november 10-én folytatja, majd 12-én fejezi be, egyben akkor tesz indítványokat a vádlottak büntetésére. A védői perbeszédek november 26-án kezdődnének és egész decemberben tartanának.
    Hagyó Mikóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét és 14 társát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A vád szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig egymilliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.