Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nemzeti megemlékezésen búcsúztatták el a franciaországi buszbaleset áldozatait

2015-10-27 13:46:53

 

Francois Hollande államfő, Manuel Valls miniszterelnök és a francia kormány több tagja is részt vett kedden az elmúlt három évtized legsúlyosabb franciaországi autóbusz-balesete 43 áldozata búcsúztatására rendezett nemzeti megemlékezésen Petit-Palais-et-Cornemps nevű településen.

 

    Az alig hatszáz lakosú délnyugati-franciaországi településről indult el múlt péntek reggel a helyi nyugdíjasklub tagjaival az a busz, amely tíz perccel később a Puisseguin városa melletti úton összeütközött egy fát szállító kamionnal. A balesetben a busz utasai közül 41-en haltak meg, valamint a kamion sofőrje és annak hároméves kisfia, aki apja mellett ült a vezetőfülkében, is életét vesztette.
    "Senki nincs felkészülve egy ilyen tragédiára. Ezért kötelességünk kifejezni önökkel a szolidaritásunkat. Az egész országot, Franciaországot, amelyet most önök előtt képviselek, felkavart ez a katasztrófa" - mondta Francois Hollande a település labdarúgó-pályáján felállított hatalmas fehér sátorban rendezett búcsúztatáson, amelyen több százan vettek részt.  
    "Legyen szó a terrorfenyegetettséggel szembeni ellenállásról vagy egy tragédia utáni reagálásról, a nemzet mindig bizonyítékát tudta adni a szolidaritásnak és az egységnek, mert Franciaország egy nagy család, és egy család gyászol, amikor a tagjait elveszti" - tette hozzá.
    Az államfő szerint amikor egy "nemzetben az állampolgárok maguk is áldozatokká válnak, akkor kollektívan kell viselni a gyászt, mert így ismerhetjük meg egy ország erejét". "A nemzet egy teljes egységet alkot, nem hagyja magára egyetlen tagját sem a szerencsétlenségben" - hangsúlyozta a francia elnök.  
    Francois Hollande ígéretet tett arra, hogy a nyomozás pontos választ fog adni arra kérésre, hogy mitől gyulladt ki az ütközést követően a két jármű, annak következtetéseit le fogják vonni a hatóságok, a szabályozásokat módosítani fogják.
    Az államfő annak a hat környékbeli településnek a polgármesterei után mondta el beszédét, amelyeknek lakosai meghaltak a balesetben.
    Christophe Auger, Libourne-i ügyész hétfőn elmondta, hogy a nyomozók már annyit megállapítottak, hogy a bordeaux-i borvidéken található kétszer egysávos úton felfelé haladó kamion egy kanyarban áttért az út baloldalára, s a másik irányból érkezett busz belerohant. Az ütközést követően egy több mint egyméter hosszú fémdarab átlyukasztotta a kamion karosszériáját és a vezetőfülke mögött található tartalék üzemanyagtartályba repült. A kispriccelő gázolaj egyebek mellett az autóbusz szélvédőjét is beborította, mielőtt egyelőre még ismeretlen okokból meggyulladt, majd a szétrepedt szélvédőn keresztül a tűz behatolt a busz belsejébe, ahol nagyon gyorsan terjedt, s ez okozta az utasok halálát.